Quantcast
Channel: Alaston kriitikko
Viewing all 496 articles
Browse latest View live

Julkaistua 728 & Näyttelykuvia 1018: Etäisyys ihmismitalla mitattuna

$
0
0
Tämän viikon Kirkko ja kaupungissa (47/15) julkaistiin juttuni Thomas Westphalin (s. 1972) näyttelystä Iconics & Beats(2.–27.12.) Galleria Sculptorissa. Kundi on aika neropatti.

Etäisyys ihmismitalla mitattuna

Saksalaissyntyinen mutta Suomessa koko 2000-luvun vaikuttanut ja Kuvataideakatemiasta valmistunut monia tekniikkoja käyttävä Thomas Westphal (s. 1972) on tuonut taiteeseemme uusia teemoja ja lähestymistapoja. Muistan esimerkiksi takavuosilta hänen urheilua käsittelevät teoksensa – varmaankin ensimmäiset nykytaideteokset, jotka käsittelivät teemaansa uskottavan nykytaiteellisesti ja myös kriittisesti. 
Nyt Westphal on tarttunut yhteen ihmiselon perusasioista: ei-verbaaliseen viestintään ja myös siihen tilaan, jota ihminen ympärilleen tarvitsee tai vaatii. Hänen näyttelynsä on sattumalta myös erittäin ajankohtainen: monikulttuurisessa Suomessa on syytä tajuta, että henkilökohtaisen tilan tarve on vahvasti kulttuurisidonnainen asia. Tutkimuksissa on myös todistettu, että mitä vaarallisempana ihminen ympäristöään pitää, sitä suurempi on hänen tarvitsemansa henkilökohtainen tila. Ahdistuneilla ihmisillä on myös taipumus tarvita enemmän henkilökohtaista tilaa. 
Westphal käsittelee myös koneiden ja ihmisten välistä kommunikaatiota – osin oivaltavalla huumorillakin. Olemme koko ajan tekemisissä sellaisten koodien kanssa, jotka ovat ikään kuin kirjoittamattomia ja tuntemattomia, mutta jotka ymmärrämme jollain tasolla. 
Muistan hyvin, kun sain ensimmäisen kännykkäni ja yritin lähettää viestiä siten, että ennakoiva tekstinsyöttö (T9) oli vielä päällä. Olin tulla hulluksi, enkä halunnut antaa puhelimelleni aikaa oppia minulle ominaista tapaa käyttää kieltä – T9 on nimittäin oppiva järjestelmä. Muistan vielä vanhemmankin ajan, jolloin tekstinkäsittelyohjelmani tarjosi itselleen tuntemattomista sanoista omia versioitaan. Kirjoitin toisinaan johonkin artikkeliin sanan ’perversio’ ja kone tarjosi aina vaihtoehdoksi sanaa ’peräversio’. Sen verran poikamaisen lapsellinen olin ensimmäisen nauruni jälkeen, että en koskaan edes opettanut ohjelmalle uutta sanaa. 


Westphal on yhdessä työssään liittänyt tähän outoon kommunikaatiota vielä luonnonkin: liikkuva vesi muuntelee tietokoneelle siirtyviä kirjaimia ja sanoja oman ikään kuin irrationaalisen järjestelmänsä mukaan – toki siinäkin on joku analysoitavissa oleva ulottuvuus, mutta siihen tarvittaisiin virtauksien käyttäytymistä ymmärtävä asiantuntija. 
Inhimillinen ei-verbaalinen kommunikaatio on itse asiassa aika kiehtova teema. Normaalisti me koskemme toisiamme koko ajan: kättelyssä kätemme koskettavat toisen ihmisen käsiä parhaimmillaan lukuisia kertoja päivässä. Eräs vanhempi galleristinainen on opettanut minut halaamaan itseään aina avajaisissa nähdessämme, pussaamme myös toisiamme poskille. Joissain kulttuureissa tämä suoritetaan vain eleenomaisesti, mutta häntä olen oppinut pussaamaan ihan oikeasti. Täydessä bussissa kosketus ei juurikaan haittaa, mutta avoimessa tilassa samalle etäisyydelle ei haluta päästää ketään. Se on jo häirintää. 
Westphal on taidokas tekijä, joka yhdistää teoksissaan high tech-ulottuvuuksia suvereenisti, mutta hän kykenee tekemään sen varsin laajalla rekisterillä: toisinaan hän on humoristinen, toisinaan hänen jälkensä on suorastaan runollisen kaunista. 
­

Julkaistua 729: Kirkko, kaupunki ja kriitikko

$
0
0
Yksi vuoden kiinnostavimmista projekteistani päättyi juuri. Lahden kaupungin viestintäpäälikkö Heini Moisio soitti joskus alkuvuodesta ja tarjosi kiinnostavaa tehtävää: "Tahtoisiko olla loppuvuoden kaupunkikriitikko?" Ei tarvinnut montaa sekuntia miettiä. Tehtäväni oli siis vierailla Lahdessa ja kirjoittaa heidän kaupunkilehteensä vierailuistani juttuja muualla asuvan kriitikon silmin, tutkailla kaupunkikuvaa, arkkitehtuuria ja julkista taidetta ja fiilistä ylipäänsä. Heini auttoi aiheiden valinnassa. Alla Kaupunkilaisesta (4/15) kuudes ja viimeinen – aiemmat näitä linkeistä (1, 2 ja 3, 4, 5). Käytin sateisen ja harmaan marraskuun 25. päivän Lahdessa, kävin kirkoissa – suurimpaan osaan pääsin sisäänkin – ja otin platkuja kuvia digipokkarillani. Yllätyksekseni osa niistäkin kelpasi jutun kuvitukseksi – tosin säädettyinä, mitä minä en nyt jaksa tässä ryhtyä tekemään.
Kiitän Heini Moisiota ideasta, ja myös siitä, että hän ei projektin alussa antanut käskyä vain puleerata Lahden kaupunkikuvaa vaan olla halutessani myös kriittinen. Vähän kohteliaaksihan minä lopulta jäin, mutta ehkä se kertoo lähinnä siitä, että olin hyvällä päällä ja innostunut projektista. Kriitikkokin on toisinaan vain heikko ihminen.

Kirkko, kaupunki ja kriitikko

Mennessäni ensimmäistä kertaa vieraaseen kaupunkiin hakeudun yleensä ensin torille ja sitten hautausmaalle. Nykyhetki ja historia, elämä ja kuolema, kiteytyvät niissä kiehtovasti. Hautausmaan vieressä on usein kirkko, jonne pyrin aina sisään miettimään kokemaani.

Olen käynyt Lahdessa säännöllisesti jo 30 vuoden ajan, mutta Lahden ainoa kirkko minulle on aina ollut Alvar Aallon(1898–1976) suunnittelema Ristinkirkko(1978). Punaruskeasta tiilestä rakennettu modernistinen kirkko asettuu kaupunkikuvaan hieman kliseisesti juuri niin kuin pitääkin: se muodostaa korkealta Kolkanmäeltä komean akselin pitkin Mariankatua toisen sankariarkkitehtimme Eliel Saarisen(1873–1950) piirtämän kaupungintalon kanssa. 


En ole kuitenkaan koskaan pitänyt Ristinkirkkoa Aallon parhaimmistoon kuuluvana – ehkä lähinnä siksi, että vähäeleisen rakennuksen ja massiivisen betonisen kellotornin välillä vallitsee epäsuhta. Kellotornin useiden elementtien rytmittelykään ei ole kovin harmoninen. Samalla kuitenkin tunnistan ja tunnustan, että sen on oltava massiivinen ja näkyvä – muutenhan tuo nyt niin komea kaupunkikuvallinen akseli ei olisi tullut todeksi.


Juhani Bomanin toimiston suunnittelema Mukkulan kirkko (1993) on varsin veistoksellinen. Se ei kuitenkaan tuo veistoksellisuuttaan esiin mahtipontisesti vaan pikemminkin yllätyksellisesti eri tarkkailupisteistä. Se asettuu ympäristöönsä tavalla, joka tuo mieleeni orgaanisen arkkitehtuurin, jossa ympäröivä luonto ja sen muodot asettavat selkeästi omat reunaehtonsa mutta parhaimmillaan lisäävät ideoita toteuttamiselle. Tarkkailupisteen vaihdoskin tuo mukanaan kiinnostavan jännitteen: kirkko on jostain kulmasta juhlava, hyvinkin komea, mutta joistain lähestymissuunnista arkinen ja helposti lähestyttävä. Se sijaitsee keskellä matalaa rakennuskantaa eikä yritäkään olla osoittelevasti ”kirkko keskellä kylää”. 
Unto Ojosen (1909–1997) suunnittelemassa Joutjärven kirkossa(1962) ei puolestaan ole mitään orgaanista. Se ei sulaudu ympäristöönsä eikä ota siihen kantaa. Sen monet rakennusmateriaalit – kuparikatto, keltatiili, liuskekivi ja betoni – tuovat mukanaan levottomuutta. Tosin kun nostin katseeni ylöspäin läheltä, huomasin kuparikaton ja takana olevien puiden muodostavan hauskan jännitteen.
 

Ojonen on jyrkkälinjaisella katollaan selkeästi hakenut yhtymäkohtia keskiaikaisiin kivikirkkoihimme, mitä korostaa myös valtava valkoinen päätykolmio. Vahvassa kolmiomaisuudessa on epäilemättä viittaus kolminaisuusoppiin, mutta kolmion ensivaikutelma on sitä ensimmäistä kertaa lähestyvälle suorastaan tyrmäävän raju – tosin katseen tarkentaminen siihenkin lähempää sai mietteet uusiksi. Se toimikin yllättäen kuin taideteos. 
Toivo Paatelan (1890–1962) suunnittelema ortodoksinen Pyhän kolminaisuuden kirkko (1956) toi mieleeni välittömästi ajatuksen, että luterilainen 1900-luvun kirkko voi näyttää miltei miltä tahansa, mutta ortodoksinen kirkko on aina ortodoksisen kirkon näköinen, eikä se sellaisena useinkaan ota mitään kantaa ympäristöönsä. 
Paatelan tuotannossa – josta yksi hienoimpia on mielestäni Keskon pääkonttori Helsingissä – Pyhän kolminaisuuden kirkko on ehkä lähinnä suoritus. Lisäksi on mainittava, että seurakuntakeskuksen ja muiden lisärakennusten ryväs on sekä tyylillisesti sekava että jättää varsinaisen kirkon ikävästi ohikulkijan katseilta piiloon.
  

Erik Lindroosin (1906–1980) suunnittelema Launeen kirkko (1953) muutettiin seurakuntakeskuksesta vuoden 1958 laajennuksen ja uuden kellotapulin myötä kirkoksi, ja se on hieman yllätyksellisesti Lahden vanhin säilynyt evankelis-luterilainen kirkkorakennus. Vaalea rappaus ja punatiilikatto tekevät siitä kodikkaan ja intiimin, ympäristöönsä sopivan konstailemattoman ja helposti lähestyttävän kirkon. Sekin noudattaa tiettyä orgaanisuutta – mutta pikemminkin sosiaalisessa muodossa: juuri tällainen omakotitaloalueen kirkon tulee ollakin.
  

Temaattinen retki vieraassa kaupungissa on hauska kokemus ja auttaa jäsentämään kaupunkia uudella tavalla. Sama koskee varsinaisia asukkaitakin, koska kirkotkin muuttuvat julkisten veistosten tavoin hiljalleen arkiselle kulkijalle näkymättömiksi. Siis lahtelaiset: Retkeilemään hengellisesti tai edes henkisesti!

***

Oli minulla retkelläni lievä hengellinenkin ulottuvuus, niin ateisti kuin olenkin. Ristinkirkossa oli tarjolla pikkukiviä...


... joista sai ottaa yhden ja sijoittaa sen lattialla olevan kiviristin päälle ikään kuin rukoukseksi, muistoksi, kiitokseksi yms. Minä otin yhden (kuvassa vasemman puolimmainen jo asetettuna – näkyy siinä mun kenkäkin) ja mietin rakkaudella ja kaipuulla tänä vuonna kuollutta hyvää ystävääni, maalari, kalkkari ja rappari Hannu Kuusista (1949–2015):


Tässä vielä Hanski voimissaan yhteisen baarimme tupakkahuoneessa:


Piti soittaa toiselle hyvälle ystävälleni Lukko-Kallelle tarkistaakseni Hanskin syntymävuoden. Hän kertoi vielä tarinan Hanskin hautajaisista, jonne en päässyt, koska ne pidettiin landella ja minulla oli työkeikka stadissa. Kalle oli toinen puhujista. Hän aloitti puheensa soittamalla Klamydian Rujoa taidetta (2009), jonka hän oli kokenut kumppaninsa Riikan kanssa kuin Hanskin elämästä kertovana ja jossa muun muassa lauletaan: "Tää on meidän totuutta, tää on rujoa taidetta." Juuri tältä meistä usein tuntui, ja myös nämä sanat kolahtivat: "On ystävät tunnettu ja ne nimet ikihonkiin hakattu."Aito ystävyys sekä siihen liittyvä luottamus ja rakkaus on yksi maailman tärkeimmistä asioista. Tämäkin ajatus vahvistui koko sen ajan, kun olin Hanskin ystävä. Paransimme maailmaa ja pelasimmekorttia 15 vuotta hänen kanssaan baarissa. Hanski oli erittäin verbaalinen ja samalla tässä suhteessa myös hyvin perinnetietoinen. 
Lopun tarinani liittyy tähän perinetietoisuuteen, ja se on vähän rivo, mutta se on myös tosi, ja koska Hanski oli turski jätkä ja samalla äärimmäisen rehellinen,kerron senkin. Kun adresseja luettiin muistotilaisuudessa ääneen, oli niissä yhteen laadittu kokoelma Hanskin käyttämiä sutkauksia, yksi niistä ikivanha korttipelissä voittaneen tokaisu: "Täähän on helppoa kuin vitun pesu Havin saippualla." Tällaista muistotilaisuudessa harvoin kuullaan, mutta näin lähtihelposti ja itselleen ominaisella lempeällä sarkasmilla Hanski, yksi parhaimmista ystävistäni ikinä.
Nyt on Hanskia ikävä, ja olen jo niin sentimentaalinen, että pidän tauon ja lähden nostamaan yhteisessä kantabaarissamme keskipäivän maljan – tai kaksi – Hanskille.

Julkaistua 730: Kun viemärointi on taidetta

$
0
0
Torstaina ilmestyi tämän vuoden toiseksi viimeisin Yle Radio 1:n Kultakuumeen kolumnini. Ilokseni myös kuulin, että pesti jatkuu ainakin vielä ensi kevään, jolloin minulle tulee kuluneeksi jo kymmenen vuotta radiokolumnistina. Tämä on muuten minulle yksi rakkaimmista ja myös luontevimmista kirjoittamisen lajityypeistä. Tässä siis tuorein:

Kun viemäröinti on taidetta
  
Brittiläinen taidepalkinto Turner Prize on yksi maailman seuratuimmista taidepalkinnoista. Voittajasta on palkinnon saatuaan aina tullut maailmantähti – usein myös miljonääri, kuten kollegani Heikki Kastemaa vähän aikaa sitten Facebookissa huomautti. Maailman viidentoista rikkaimman taiteilijan joukossa on nykyään kolme Turner Prizen saanutta. Itse palkintosumma on kuitenkin varsin pieni, 25 000 puntaa.
”Suomen Turner Prizen”, Ars Fennica -palkinnon palkintosumma on suurempi, 40 000 euroa. Tunnen henkilökohtaisesti useammankin sen voittaneen taiteilijan ja tiedän heidän kaikkien olevan persaukisia suurimman osan ajastaan. Selitys on yksinkertainen. Globaali taidemaailma – ja varsinkin sen markkinoihin keskittynyt vallankäyttäjien joukko – seuraa Turner Prizea ja odottaa jännityksellä uutta voittajaa. Seuraa sitä koko muukin taidemaailma: valinta kertoo sen, minkälaista on taiteen terävin kärki, minkälaiset teemat ovat keskeisiä. Tämän jälkeen taiteilijoiden teosten hinnat sekä gallerioissa että suurten huutokauppahuoneiden nykytaiteen huutokaupoissa ponnahtavat pilviin. Museot alkavat kilpailla heidän näyttelyistään. 
Toisin on Suomessa: ei New Yorkissa kukaan ns. merkittävä taidevaikuttaja ole kuullutkaan Ars Fennicasta – ja jos onkin, unohtaa hän saamansa lehdistötiedotteen seuraavalla viikolla. Ei mikään kansainvälinen museo käynyt veristä taistelua saadakseen vuoden 2011 Ars Fennica -voittajan, Anssi Kasitonnin seuraavan yksityisnäyttelyn tai retrospektiivin. 
Minulla ei ole varaa ostaa taidetta, mutta ostin alkuvuodesta Anssi Kasitonnin lentikulaarisen printin hänen näyttelystään 80 eurolla. Jos se olisi ollut vuoden 1995 Turner Prizen voittajan Damien Hirstin tekemä, se ei olisi todennäköisesti ollut esteettisesti yhtään parempi tai sisällöltään kiinnostavampi, mutta se olisi maksanut kymmeniä tuhansia puntia.

Tässäpä tuo omistamanai sikahieno Anssi Kasitonnin (s. 1978) lentikulaarinen printti livenä. Sitä paitsi valehtelin kolumnissani. Sain sen Anssilta lahjaksi, mutta retorisesti se tuntui kirjoitettuna paremmalta tässä valheellisessa versiossa. Myyntihinta oli kuitenkin mainitsemani 80 euroa. Journalisti ei saa valehdella, mutta kolumnisti ehkä joskus vähän.
  
Syy tähän on täysin yksinkertainen: taidemaailmaan liittyvät rahamarkkinat toimivat jossain ihan muualla kuin Suomessa: esimerkiksi Lontoossa ja New Yorkissa sekä nykyään myös Dubaissa, Abu Dhabissa ja Kiinassa. Ne ovat siellä jossain muualla, koska ne seuraavat kapitalismin rautaista lakia ja ison rahan liikkeitä. Suomi ei kuulu tähän maailmaan, eikä tule koskaan kuulumaankaan, vaikka pääministeri Juha Sipilä sitä kuinka haluaisi. Ehkäpä: onneksi! 
Turner Prize siis luo miljonääritaiteilijoita – halusi tai ei. Turner Prize luo muutakin: se luo trendejä ja sitä kautta jäljittelijöitä. Pienen ja kapitalistisen taidemaailman kannalta merkityksettömän Suomen Ars Fennica -palkinto ei tee näin. Ehkäpä jälleen: onneksi! Juuri tällaisten seikkojen takia suomalainen taide pysyy monipuolisena ja kiinnostavana ja säilyttää integriteettinsä. Omaa yhtenäistä kansallista identiteettiä sillä ei kuitenkaan ole, vaikka jotkut tahot ovat sellaista halunneet toisinaan jopa tietoisesti rakentaa. Jälleen kerran: onneksi ei ole! 
Saatuani selville tämänvuotisen Turner Prizen voittajan en kuitenkaan ajatellut sen paremmin rahaa kuin nationalismiakaan. Palkinnon voitti Lontoosta käsin toimiva 18 hengen arkkitehtuuria ja kansalaisaktivismia edustava ryhmittymä Assemble. He muuttivat Liverpoolin Toxtethsissa sijaitsevan kurjistuneen, post-apokalyptisen Grandby Streetin oikeaksi ihmisten paikaksi elää – viemäröinteineen kaikkineen. Palkinnon ehdokaslistalla oli siis oikeastaan liverpoolilainen katu. 

Grandby Street Liverpoolissa uudessa asussaan.

Jotkut brittitaiteilijat ovat vetäneet tästä herneen nenään. Maailman arvostetuin taidepalkinto on ensimmäistä kertaa annettu ei-taiteilijalle – siis joko kadulle tai joukolle sitä rakentaneita aktivisteja. 
Se, mitä uutisen luettuani varsinaisesti ajattelin, liittyi siihen, mihin taide sulautuu tai voi sulautua ollakseen osa potentiaalisesti kaikkien elämää. En valitettavasti muista, kuka oli se muodikas ajattelija, joka takavuosina ennusti taiteen sulautuvan filosofiaan, mutta tuolloin pidin ajatusta kiehtovana. Sittemmin olen ajatellut, että ehkä se ei olisikaan ollut niin hyvä juttu. Monet ihmiset pelkäävät filosofiaa. Vain harvat ottavat sänkyynsä iltalukemiseksi Wittgensteinin. 
Nyt olen iloinen siitä, että Turner Prize luo trendejä. Ehkäpä he nyt valinnallaan näyttävät yhden tavan siitä, miten taide voi tulla osaksi kaikkien elämää. 
Lopuksi pieni ”nationalistinen” osuus. Meidän ei tarvitse seurata trendejä tässä suhteessa. Suomalaiset ovat olleet nyt trendikkäästi muuttuvassa taiteessa edelläkävijöitä. Ympäristö- ja yhteisötaiteilija Ritva Harle teki duunarikavereineen täsmälleen saman jo vuosina 1991–95 muuntaessaan Helsingin Pihlajiston keskelle jääneen ruman montun, kaupunkisuunnittelullisen järkyttävän virheen, ihmisten paikaksi elää ja viihtyä. Sen montun olisi pitänyt saada tuolloin Ars Fennica -palkinto. Olisimme olleet vieläkin enemmän edelläkävijöitä. 

Tässä viiden vuoden takainen kuvani Ritva Harlesta (s. 1958). Ritvalle – ja niin monelle muullekin taiteilijalle – ominaisesta huolettomuudesta uranhoitonsa suhteen kertokoon se, että en googlettamalla löytänyt yhtäkään kuvaa Pihlajiston montun uudesta asusta.

PS. Kysyin ihanalta toimitussihteeriltäni Anna Tulustolta, että tietääkö hän, mikä on 'lentikulaarinen printti'. Ei tiennyt. En tiennyt minäkään ennen tätä vuotta. Niinpä Anna keksi, että laitetaan loppuun vähän vitsiksikin selitys. Tässä se: "Lentikulaarinen kuva on kuva, jonka pinta on päällystetty juovitetulla kalvolla. Kuva muuttuu sitä liikuttaessa. Yhdestä suunnasta katsoessa näkee yhden kuvan, toisesta suunnasta katsoessa puolestaan toisen." Jos haluatte tarkemman selityksen, tästä linkistä löytyy.

Kollegat, varokaa AMK-oppilaitoksia!

$
0
0
Olen tänä vuonna opetannut kahdessa AMK:hon kuuluvassa taideoppilaitoksessa, sekä Lahden Taideinstituutissa että Turun AMK:hon kuuluvassa Taideakatemassa. Opin vasta viime vuonna, että Lahti on viime vuoden alusta osakeyhtiö. Näin on näköjään Turkukin nykyään – en tosin tiedä mistä alkaen.
Rakastan tätä osuuttaa työstäni – nuorten taiteilijoiden kanssa on tosi nasta olla, ja siinä oppii itsekin paljon siitä, missä nyt mennään, jo pelkistä kysymyksistä ja ihmettelyn aiheista.
Tämä asia ei ole muuttunut miksikään yhtiöittämisten myötä, mutta moni muu asia on muuttunut. Esimerkiksi Lahdessa sain paskapalkkaa raskaasta tutoroinnista (jokainen opettanut tietää, että jos viettää täyden päivän useamman nuoren taiteilijanalun kanssaintensiivisen tunnin keskustellen ja varsinkin aidosti läsnä ollen, niin sitä päivän loputtua vain romahtaa tylsän vierashuoneen sänkyyn eikä lähde kylille kapakkaan riekkumaan), 23,00/tunti. Ei se oikeastaan edes haitannut minua, koska nautin siitä ja onhan se aitoa rahaa friikulle. Mutta se tuli yllätyksenä, että minulle vain ilmoitettiin, että matkakorvauksia ei sitten enää makseta. Matkustin siis omalla kustannuksellani ja ilman päivärahaa vieraaseen kaupunkiin miltei kahdeksi vuorokaudeksi saadakseni huonoa palkkaa ilman niitä asianmukaisia korvauksia, jotka ennen olivat itsestäänselvyys. Rahaakin oli tilillä niin vitun vähän, että ostin kämpille naapurin Siwasta 30% alennuksella seuraavana päivänä päiväysumpenevia paskatuotteita – siis jotain saatanan mauttomia kolmioleipiä ja vielä mauttomampia kevytnakkeja. No, ostin minä mustikkakeittoa yhden litran – se sai korvata aamukahvin, koska ei vierashuoneeseen kahviakaan kukaan ollut viitsinyt jättää.

Ehkä tämä on viimeinen kuvani koskaan Lahden kuvanveistosalista.

No, nautin keikasta kuitenkin ja yritän jaksaa raportoidakin blogissani siistä vielä, koska nuoret olivat kaikki sekä tosi mukavia että kiinnostavia taiteilijanalkuina, ja juuri nämä nuoret ovat viimeinen Lahdesta koskaan valmistuva vuosikurssi. Ja juuri heidän takiaan ei jäänyt paskafiilis – vaan päinvastoin tunsin taas rakastavani taideopiskelijoita, tehkööt paskat osakeyhtiöt mitä tahansa paskatemppuja. Niinhän tuo AMK petti muutenkin koko taideinstituutin häpeällisellä tavalla.
Aion toki riitauttaa tuon matkakorvausasian jollain tavalla, ihan periaatteesta, mutta kai niillä on joku pykälä, johon vedoten niiden ei tarvi maksaa mitään. Olen varma häviöstäni, mutta normaali äänetön paskan nieleminen on minulle vieras ajatus.
No, sitten Turkuun. Siellä pidin neljän tunnin jättiluennon nykytaiteesta, josta olen vähän raportoinutkin. Palkka oli minun ansiotasossani ihan säällinen (70,00/tunti) ja matkakorvauksenkin saan – tosin en ole varma päivärahasta, mutta koska kaavakkeessa oli sellainen kohta, täytin toivorikkaana senkin. Mutta työsopimuksessa oli kohta, jonka huomasin vasta allekirjoitettuani sen – minulla ei nimittäin ole tapana kaavakkeita paljoa lukea (klikkaa suuremmaksi, niin saatat saada selvää):


Siinä siis annetaan ymmärtää, että tällä paskaosakeyhtiöllä olisi käyttöoikeus ilman eri korvausta kaikkeen siihen materiaaliin, jonka olen luonut tätä työtehtävää suorittaessani. Jos olisin siis esimerkiksi tehnyt Powerpointin, heillä olisi siihen jatkossa käyttöoikeus ilman erillistä korvausta ja ilman mitään ajallista rajoitusta. Tajuttoman vastenmielistä ja moraalisesti kestämätöntä! Juridiikasta en vielä tiedä, mutta aion ottaa selvää. Tämä olisi varmaan koskenut paperille kirjoittamaani luentoanikin, mutta onneksi en kirjoittanut paperille mitään – en edes ranskalaisia viivoja. Enhän minä tosin mitään paperis olisi suostunut heille antamaan – vaikka siinä olisi ollut vain ne minulle ominaiset 8 ranskalaista viivaa. 
Suoritin työtehtäväni 20 vuoden työkokemuksen tuottamalla asiantuntemuksella– siis taiteen hihistorian tuottamalla empiirisellä kokemuksella – ja rutinoituneen esiintyjän ehkä toisinaan liiankin ison hybriksen tuottamalla ex tempore -pälätyksellä, ja tähän Turulla on kai aika vaikea saada mitään tekijänoikeutta – paitsi jos olisivat dokumentoineet sen videolle, ja tähän kai minulta olisi pitänyt pyytää lupa, jota en olisi antanut. Mutta en minä, hitto soikoon, tällaista paperia suostu enää koskaan allekirjoittamaan.
Ja nyt se pliis-osuus. Kollegani, jakakaa tätä ja varoittakaa kaikkia. Voitte myös kertoa minulle luottamuksellisesti samanlaisia kokemuksia (otso.kantokorpi(at)hotmail.com). Saatan ryhtyä joihinkin toimiin, jos saan joukkovoimaa taakseni ja jos hiipuva energiani riittää. Tämä pykälä pitää saada poistettua! Voitte myös vihjaista niistä tahoista, joille tieto tästä pitäisi saattaa. Itse olen aika huono järjestöihminen.

Toverit,

$
0
0
älkää unohtako mun ja mun ystävieni näyttelyä (31.12. saakka) Make Your Mark Galleryssa Suvilahdessa.
Tarjolla on esimerkiksi tällaista:


Olen aika vakuuttunut, että kukaan ei ole tehnyt näin hienoa – tai ainakaan totuudellista – muotokuvaa Poju Zabludowiczista, "taiteenrakastajasta" ja isänsä asekaupparahat perineestä miljardööristä. 
Kyseessä on siis litografia, jonka graafisessa suunnittelussa minua warholmaisesti jeesasi valokuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Timo Setälä (s. 1958) ja jonka litografisessa toteutuksessa minua jeesasivat taidegraafikko ja mestaripainaja Harri Leppänen (s. 1952) ja hänen uusi mestaripainajansa, taidegraafikko Lauri Koppel (s. 1986). Kynä ei pysy käsissäni, eikä sormissani ole väriä.
Tämä taitaa silti olla lyhyen taiteilijaurani tähänäastisista teoksista paras. 

Vallankumouksella on uhrinsa...

$
0
0
... minä olen yksi niistä. Olin eilen silpputyömiekkarissa liian pitkään tuulessa ja kylmässä, ja aamulla herätessäni huomasin, että ääneni ei tule ulos lainkaan. Joten, toverit, jos teillä on minulle tänään tärkeää asiaa, lähettäkää soittamisen sijaan sähköposti.


Oli siellä muitakin sankareita. Yllä taidemaalari Maaria Märkälä (s. 1964) hienon kylttinsä kanssa. Palaan ehkä asiaan juotuani 15 kuppia teetä – Laura Lindstedt piti esimerkiksi taas loistavan puheen.

Toverit,

$
0
0
älkää unohtako mun ja mun ystävieni näyttelyä (31.12. saakka) Make Your Mark Galleryssa Suvilahdessa.
Tarjolla on esimerkiksi tällaista:

Timo Setälä (s. 1958), Sori siitä, pigmenttivedos, 2015.

Eipä taida Setälä olla ollut urallaan koskaan näin poliittinenhän on myös ajankohtainen, jos yhtään olette eduskuntaa tänään seuranneet. Lisäksi Setälä tuntuu muotokuvaajana löytävän kohteestaan juuri sen olennaisen, silkan näköisyyden sijaan jotain sielullisen olemuksen syvimpiä ulottuvuuksiase lienee hyvän muotokuvataiteilijan tärkein edellytys. 
Tämänkin saa postikorttina kohta Make Your Mark Gallerysta ja ainakin Rosebudin kirjakauposta. Lähtee huomenna seitsemän muun kortin kanssa painoon – valmis varmaankin viikon kuluttua.
Setälä on myös taidehistoriallisesti varsin tietoinen taiteilija. Kaksoimuotokuva on yksi perinteinen lajityyppi, mutta Setälä teki ovelasti sellaisen yhdestä ja samasta ihmisestä– sekin näyttelyssä:

Timo Setälä, 20 markkaa, pigmenttivedos, 2015.

Korttina tämäkin tulee ilmestymään.
Korttien painosmäärä tulee olemaan pieni, joten älkää missatko tilaisuutta. Suuremmissa tilauksissa tai jälleenmyyntidiileissä voitte olla suoraan yhteydessä minuun, niin voidaan neuvotella hinnoista (ovh tulee olemaan 1,20 euroa).

Kollegat, varokaa AMK-oppilaitoksia!, osa 2.

$
0
0
Palaan vielä tuohon sunnuntain postaukseeni– varsinkin kun eduskunta päätti eilisellä päätöksellään tehdä minusta lopullisesti yrittäjän, vasten tahtoani. 
Olen saanut sekä soittoja että sähköposteja, joissa asiaa on kommentoitu blogikommenttien lisäksi. Eräs vanha tuttavani kirjoitti näin: "Omat ja kumppanini tuntiopetukset loppuivat samoihin kuvioihin aikanaan. Ensimmäinen joka lopetti matkakorvausten maksamisen oli Lapin yliopisto! Siihen aikaan amk:t maksoivat paremmin ja säällisemmin." Ja eiliseen eduskunnan päätökseen hän kommentoi näin: "Yrittäjäksi ei pidä ryhtyä jos ei halua (sanoisin myös ettei kannata, jos on vähänkin älliä päässä). Olen yhdessä Journalistiliiton juristien kanssa käynyt uutta lakia ja sen tekstiä läpi. Emme ole ihan varmoja muuttaako se nykytilannetta mihinkään suuntaan, mutta jos haluaa välttyä yrittäjyydeltä, on tällä uudellakin lailla vielä yksi selkeä tapa välttää tämä rotanloukku: työosuuskunnan kautta toimiminen. Sitä ne eivät ole saaneet kielletyksi (haluaisivat varmasti)."
Erä toinen Turun AMK:hon liittyvä tapaus, ja kirjoittaja haluaa ymmärrettävästi pysyä nimettömänä. Tätä media-alan kokenutta ihmistä pyydettiin pitämään osaamisalueeltaan kolmen tunnin luento. Tässä lainaus s-postista: "Viilasimme pitkään aikataulua. Sitten tuli kiinnostava käänne: mitenkäs minun luentopalkkioni? No, et saa mitään, koska AMK ei nykyään maksa tällaisista." 
Onko siis niin, että joistain maksetaan (sellaiset) ja joistain ei makseta (tällaiset)? Hän luonnollisesti perui luennon.
Ensinmainitulta tutultani tuli muuten juuri äsken lisäys s-postiin: "Jos olet perustamassa omaa osuuskuntaa, on tärkeää että jäseniä on tarpeeksi monta ja säännöt oikeanlaiset että kelpuutetaan työosuuskunnaksi. Laskutusosuuskunnassa tulee kirjatuksi yrittäjäksi!"
Sitten minua lähestyi monitaiteilija ja pitkään opettanut Merja Puustinen (s. 1963). Hän totesi muun muassa: "En ole tuollaseen sopimuspaperiin törmännyt. Käytännössä asialla ei ole kovin suurta vaikutusta. Kayttöoikeus on eri asia kuin tekijänoikeus. Ei luentomateriaalistasi voi painaa kirjoja, painaa t-paitoja tai revitellä miten tahansa.
Tulevaisuuden kehityssuunnasta se kertoo kuitenkin jotain olennaista. Kustannussäästöjen ja etäopiskelun nimissä oppimateriaaleja kootaan entistä enemmän verkkoon. Voin hyvin kuvitella tilanteen, jossa luentomaratonisi  editoidaan 45 minuutin videoksi, joka on ladattavissa opiskelijoiden käyttöön välttämättömänä, valinnaisena tai täydentävänä osana seuraavan kurssin oppimateriaalia. Onko tämä laillista vai ei, en osaa sanoa. Sen tiedän, että Turun AMK on ensimmäisiä verkko-oppimateriaalien kehittäjiä. Oppilaitos säästää ja free lancer -tuntiopettajat menettävät.
Tilanne on akuutti siinäkin mielessä, että hallituksen leikkaukset kohdistetaan ensisijaisesti vieraileviin opettajiin – nyt ja aina. Sekundäärisesti vakityöntekijöihin, joiden työsuhdeturva edellyttää yt-neuvotteluita. Koska vakinaiset eivät pysty hallitsemaan laajoja oppisisältöjä, korvataan erityisosaaminen verkosta ilmaiseksi saatavalla materiaalilla." 
Kaivoin myös esiin edellisen postaukseni kommentiosuudesta (niitä on 25, kannattaa lukea) muutamia. Eräs anonyymi kertoi näin: "Itse opiskelen Turun AMK:ssa ja kerran on tullut vastaan vuosia aiemmin luennoineen power point -esitys, jota käytettiin edelleen kyseisellä kurssilla eikä power pointin tekijä ollut tietoinen asiasta. Saattoi tosin olla että oli jo unohtanut, että sellaiseen oli antanut luvan."
Kaikkialla ei tilanne ole kuitenkaan sama (niin kuin ei tule olemaan TE-toimistoissakaan, kun alkavat käsitellä meikäläisiä prekaareja yrittäjinä 1.1.2016 alkaen). Mikkelistä kommentoi myöskin vanha tuttuni, kuvataiteilija Kirsimaria Törönen-Ripatti (s. 1969): "Minulle on Mikkelin AMK aina antanut selkeän työsopimuksen ja kilometrikorvauksista ja materiaalihankinnoista on sovittu ja korvattu asiallisesti. Tuntipalkkani on huomattavasti parempi kuin mitä sinulle ovat tarjonneet. Kukaan ei ole koskaan esittänyt vaateita laatimani luentomateriaalin suhteen. Vallitseva käytäntö kokemasi kohtelu ei siis kaikkialla ole."
Ota nyt sitten tässä selvää kaikista erilaisista käytännöistä. Olen minä törmännyt siihenkin tilanteeseen, että neuvotteluvaraa on ollut pärstäkertoimen mukaan, mutta olen huono neuvottelija itsensä myyjä. Yleensä sanon, että otan mieluusti sen, mitä tarjotaan, kunhan tarjous on reilu ja samanlainen kuin muillekin. Naiivi uskoni reiluuteen taitaa olla vain typeryyttä. Vaihtoehtona on kai ruveta pyytämään ja saada sitten päälle ahneen maine. Se minua vassarina ottaa kuitenkin pannuun, koska en ole mikään Sarasvuo, enkä halua sellaiseksi tullakaan, niin yrittäjäksi kuin minut nyt pakotetaankin. 

PS. Sain juuri s-postin, jossa kerrottiin, että en saakaan Turun AMK:sta päivärahaa, josta aiemmassa postauksessa vähän haaveilin. Sanamuoto oli tämä: "Päivärahaa emme siis voi maksaa, koska verottomaan päivärahaan syntyvää työmatkaperustetta (työmatka pois työnantajan ensisijaisesta työntekemispaikasta) ei ole." 
Mitähän tuokin nyt sitten tarkoittaa? Ensisijainen työntekemispaikkani on sohvannurkka, jossa tätäkin tekstiä nyt kirjoitan, tai sitten työpöytäni, jos jännetuppitulehdus alkaa jälleen muistuttaa itsestään. Saan jopa verotuksessa hyväkseni työhuonevähennyksen– siis vähennyksen ensisijaisesta työntekemispaikastani. Olin siis aivan täsmällisesti ja nimenomaanpoissa ensisijaisesta työntekemispaikasta, jossa normaalisti suurimman osan tilistäni teen. 
Ennen vanhaan oletin, että päiväraha on olemassa siksi, että joutuu syömään vieraassa kaupungissa kalliimmalla kuin kotona. Onneksi huolehtiva vaimoni oli tehnyt minulle eväät ja sen loppuajan ennen junan lähtöä kulutin juomalla baarissa yhden bissen, jonka vähentämättä jättämisen kuluna ymmärrän vallan mainiosti. 
Tätähän pitäisi nyt tietysti kysyä joltain juristilta, mutta luuletteko, että olen ihminen, joka haluaa keskustella juristien kanssa työasioistaan?Pitäkööt sen neljäkymppiä! Olisin kummiskin syönyt vain alle kuuden euron pizzan– ja ilmoittamatta poliisille. Se tienaamani 34 euroa olisi varmaankin siis ollut vain ansaitsematonta arvonnousua. 
Ja enköhän vielä tänään saanut soiton Pohjanmaan taidetoimikunnalta, joka tilasi minut kaksipäiväiselle luentokeikalle Pohjanmaalle ensi maaliskuussa. Palkkiokin oli hyvä, ja ennen kuin ehdin edes kysyä, minulle sanottiin: "Ja luonnollisesti maksamme sekä matkakorvaukset että päivärahat."
Kuka kertoisi minulle, mistä tässä on kyse? Minä en yksinkertaisesti ymmärrä. Olen kuitenkin jo vuosia luullut olevani proffis– väliin jopa kehuskellutkin sillä.

 

PPS. Vaikka koenkin blogini päiväkirjamaiseksi, olen hyvin tietoinen myös siitä, että siitä on kohtuullisen suurella lukijamäärällään tullut ikään kuin osa suomalaista taidemediaa. 
Yksi median suurista uhista tulevaisuudesa on pehmeä sensuuri, josta Suomessa on puhuttu harvinaisen vähän. Jos olisin taipuvainenpehmeän sensuurin uhkaaville mekanismeille, en kirjoittaisi tällaisia juttuja, koska tulevaisuudessa tilini voi pienentyä entisestäänkin. Voi hyvinkin olla, että Turun AMK ei enää jatkossa tarjoa minulle työkeikkoja, koska muutun nyt ns. hankalaksiihmiseksi tuottaessani heille epämieluisaa julkisuutta. Tätä samaahan jotkut taiteilijat ovat kokeneet taidemuseoiden kohdeltua heitä huonosti ja heidän kerrottuaan siitä julkisesti – näyttelykutsut vain jäävät tulematta, eikä mistään jää mitään evidenssiä. Ei Turun AMK syyllisty yhtään mihinkään, jos he eivät enää koskaan pyydä minua luennoimaan. He eivät enää vain halua minua, ja se on heidän oikeutensa.

Hyvää joulua, taiteen demokratian ystävät!

$
0
0
Minun ja muutaman ystäväni taiteen kaltainen – joiltain osin ihan legitiimiä taidettakin sisältävä – näyttely on Suvilahdessa Make Your Mark Galleryssa avoinna vielä 31.12 saakka.
Koska tiedän ihmisten laiskuuden ja normaalien galleriareittien muuttamisen vaikeuden, odotan että kaikki kaverinikaan eivät ehdi sinne raahautua. Siksi haluan laittaa tähän vielä pienen muistutuksen ja ainakin lähettää neljä joulukorttia kaikille niille, jotka haluavat tulevan taide-elämämme olevan vähemmän elitististä ja demokraattisempaa. Kyseessä on neljän suurikokoisen litogfian sarja Taideruhtinaat (2015), joista yhden olen jo blogissani julkaissut, mutta laitetaan nyt tähän vielä koko sarja:

Taideruhtinaat I (Berndt Arell), litografia, 2015.

Taideruhtinaat II (Janne Gallen-Kallela-Sirén), litografia, 2015.

Taideruhtinaat III (Poju Zabludowicz), litografia, 2015.

Taideruhtinaat IV (Jussi Pajunen), litografia, 2015.

Kollegani Heikki Kastemaa ehti jo Kulttuurinavigaattori-blogissaan julkaista avajaisillan jälkeisenä yönä – olisikohan tämä siis Suomen taide-elämässä yksi ennätys, avajaisten päätyttyä klo 9 klo 3 yöllä ilmestyi merkittävässä mediassa (sillä sellaisena Heikin blogia pidän) ensimmäinen arvostelu? – varsin kriittisen arvostelun. Toista arvostelua ei sitten varmaankaan tule, sillä eiväthän oikeatkaan taiteilijat sellaisia enää juuri osakseen saa. 
Tässä Heikin kritiikin kärki: "Ongelma Otso Kantokorven Taideruhtinaat-sarjan tapaisessa päivänkohtaisessa vallanpitäjien kritiikissä on se, että sen tarkoite irtoaa helposti merkityksestä. Tekstit ilman kontekstia yhdistettynä julistemaisiin henkilökuviin saattavat myös tulla viesteiksi jotka ponnahtavatkin itseään, eli kritiikin ideaa ja tarkoitusta vastaan. Vallanpitäjän arvostelusta saattaa tulla eräänlaista vallanpitäjän ihannointia."
Tässä Heikki on täysin täysin oikeassa, ja hän havainnollisti asian tekemällä minusta vartissa facemeemimäisen ironisen teoksen:

Heikki Kastemaa, Taideruhtinaat V (Otso Kantokorpi), 2015.

Hän irrotti sanani konteksistaan ja vähän muuntelikin avajaispuheeni sanoja.Vastasin Heikille näin: "Tekstissä oli kuitenkin yksi virhe tai väärinkäsitys, jonka haluan ehdottomasti korjata. Kirjoitit, että 'väitin kieli poskella kuitenkin olevani 'ihan oikeasti' Andy Warholin veroinen'. Tästä saa sellaisen käsityksen, että pitäisin itseäni Warholin veroisena taiteilija. Kyse oli kuitenkin ihan muusta asiasta, taidegrafiikan teknisestä suorittamisesta. Todellisuudessa sanoin sanatarkasti, että 'olen osapuilleen yhtä hyvä taidegraafikko kuin Andy Warhol'. Siinä olin jopa ihan tosissani eräässä suhteessa: toimintatapamme on samanlainen. Ystäväni, valokuvataiteilija Timo Setälä toteutti ideoideni pohjalta tarrojeni visuaalisen ilmeen, ja ystäväni, taidegraafikko ja mestaripainaja Harri Leppänen yhdessä nuoren virolaisen mestaripainajan ja taidegraafikon Lauri Koppelin kanssa muunsi ne ammattimaisen hyvin tehdyiksi litografioiksi. En edes ollut Tallinnassa valvomassa värien sekoitusta ja duunien vedostamista, koska minulla oli työkeikka Lahdessa. Annoin ohjeet puhelimessa. Näin omat duunini ensimmäistä kertaa vasta signeeratessani niitä porvoolaisessa laadukkaassa kehystämössä. Oletan Warholin toimineen täysin samoin. Tuskin hänellä oli väriä sormissaan, ei minullakaan. Ainoastaan tätä tarkoitin vitsilläni, eikä se edes ollut kieli poskella sanottu vitsi vaan todennäköisesti aivan oikea päätelmä."
Mutta Heikillähän on juuri sama oikeus irvailla kuin minullakin on ollut.
Taiteilijat avaavat teoksiaan usein liian vähän, ja tästä syntyy tietysti tulkintaongelmia. Palaan siis lauseisiini, joihin Heikin kritiikki kohdistui.
1) Berndt Arell: "Ei taide ole koskaan kuulunut kansalle." Tämähän ei tietenkään tule Bänän suusta. Se on parafraasi Leninin – ja muistaakseni jonkun muunkin – suuhun laitetusta maksiimista "Taide kuuluu kansalle." Kun tein vuonna 2009 alkuperäisen anonyymin tarran, johon litografia perustuu, Bänä oli viimeistä vuottaan Kiasman johtaja, ja juuri hän yritti ystävänsä Janne Gallen-Kallela-Sirénin kanssa (tuolloin Helsingin taidemuseon johtaja) muuttaa julkista taide-elämäämme avoimesti oikeistolaisemmaksi ja elitistisemmäksi. Muistan elävästi Bänän ekan pressitilaisuuden Kiasmassa, jolloin hän ilmoitti, että nyt kaikki muuttuu ja kertoi muun muassa ylpeänä, että aulaan tulee myös amerikkalaismalliin näyttävä metallinen taulu, johon sponsorien nimet kaiverretaan. Taulu oli pitkään vain tyhjä seinään pultattu metalinpala, ja otin siitä silloin valokuvankin, mutta en löytänyt sitä koneeltani lisätäkseni myöskin sen näyttelyyn. Nyt se on jo aikoja sitten ruuvattu pois seinästä. Eri paikassa on nyt joku muovinen vaihtuva lätkä. Koin siis Bänän elitistiseksi muuttuvan taide-elämän päägeneraattoriksi, mistä saisin aikaan ikään kuin ikonisen kuvan.
2) Janne Gallen-Kallela-Sirén (nyk. Janne Sirén): "Useimmille nousu taidemaailmaan ruhtinaaksi on jäänyt haaveeksi." Vähän sama ideologinen juttu kuin edellä, mutta Jannen lause on suora lainaus hänen omasta tekstistään Helsingin taidemuseon tuolloisen tiedotuslehden – en muista lehden nimeä – pääkirjoituksesta. Se on toki irroitettu asiayhteydestään, mutta en edes enää muista ko. asiayhteyttä. Muistan vain sen tunteen, että harva ihminen on Suomessa niin voimakkaasti halunnut taidemaailman ruhtinaaksi kuin Janne. Ehkäpä ei kukaan. Ja siinähän hän onnistui – aina Yhdysvaltoja myöten.
Toki voisin vielä mainita, että mielestäni Janne ja Bänä – tässä järjestyksessä – ovat olleet taidemaailmassani vaikuttamiseni ajan mielestäni monessakin suhteessa Suomen ehdottomasti huonoimmat museonjohtajat. Olen siis aidosti iloinen, kun molemmat saivat pestin ulkomailta.
3) Poju Zabludowicz: "Aina kun joku poistaa varmistimen, kuulen sanan taide." Tämä lause ei tule tietenkään Pojun suusta, vaan se on itse keksimäni parafraasi natsinäytelmäkirjakirjailija Hanns Johstin (1890–1978) kuuluisasta vuoden 1933 repliikistä: 'Jos kuulen sanan ‘kulttuuri’, poistan varmistimen Browningistani.' Olen parafraasistani aika ylpeä. Sillä viittaan tietenkin siihen, että tämän taiteenrakastajan ja -keräilijän varallisuus on alkanut hänen isänsä asekaupoista Israelin kanssa. Itse asiassa, jos tarkastelette Art ReviewinPower 100 -listaa vaikkapa koko 2000-luvun ajalta, löydätte sieltä paljon liike-elämän eettisesti arvelluttavamman pään edustajia. Oli Pojukin siellä vuonna 2014 vaimonsa Anita kanssa sijalla 97: "Major collectors and polopolo." Taiteella on tunnetusti puhdistava voima – joskus se puhdistaa maineen lisäksi myös rahaa. Tämä ei tietysti ole syytös, evidenssiä ei nimittäin ole, ja en halua oikeuteen kunnianloukkauksesta. Vaikka sen avulla saisinkin 10 vedoksen sarjan taatusti myytyä. Mutta ei sillä hinnalla palkattaisi hyvää asianajajaa – tai ylipäänsä minkäänlaista asianajajaa.
4) Jussi Pajunen: "Jokainen pomo on monumentin arvoinen." Ei tietenkään Jussin omat sanat. Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen Guggenheim-kiima on ollut kyltymätön ja menettelytavat tässä asiassa salakähmäisiä, mikä kunnallisen demokratian kannattajana on ärsyttänyt minua suunnattomasti. Tuskin erehdyn pätkääkään, kun oletan hänen haluavan G:n tänne ensisijaisesti saadakseen sen eläkepäiviensä jälkeisenkin ajan monumentikseen. "Mää sen tänne hankin." Siinäpä se.
Mainittakoon nyt vielä se, että yksi Heikin kommentti avajaisista hieman loukkasi: "Hän kiittelee näyttelyproduktiossa mukana olleita kuin Teatterikoulun dramaturgian opiskelija ensiproduktiossaan." Ilman Setälää, Leppästä ja Koppelia – Ihan oikeita taiteilijoita – en olisi kyennyt toteuttamaan ideoitani. Olisin ollut totaalinen paska, jos en olisi kiittänyt heitä. He mahdollistivat tämän taiteen kaltaisen interventioni.
Mutta: Hyvää joulua siis kaikille taiteenrakastajille ja myös -keräilijöille, jotka haluavat demokraattista taidemaailmaa, missä taide aidosti kuuluu kansalle! 

PS. Koska tämä taideleikkini on minulle ennen kaikkea poliittinen asia, kuviani saa jakaa netissä ihan miten paljoni tahansa ja missä tahansa yhteyksissä ja kysymättä minulta siihen lupaa. Itse asiassa siis toivon sitä, jotta sanoma leviäisi.

PPS. Koska taiteilijoiden pitää tienatakin jotain valmistellakseen seuraavaa näyttelyään, on näistä tehty jo postikortteja, jotka ilmestyvät tällä tietoa 28.12. Myynnissä siis Make Your Mark Galleryssa näyttelyn viimeisinä päivinä ja sen jälkeen pysyvästi Rosebudin kaikissa kirjakauppoissa ja verkkokaupoissa. 

Kun asekaupan ja Las Vegasin miljoonatuotot transfomoituvat taiteeksi

$
0
0
Sain tänään tiedotteen, jonka mukaan maaliskuussa avautuu Helsingin TaidehallissaZabludowicz Collectionin näyttely: "Kyseessä on ensimmäinen Zabludowicz Collectionin näyttely Suomessa."
Tästä linkistä vähän taustatietoja Powerbasesta siitä, millä tavalla Pojun rikkaus on syntynyt ja kehittynyt. Tästä linkistä lisätietoja Powerbasen statuksesta ja luotettavuudesta. Tästä linkistä lisätietoja Pojun Tamares Groupista, joka omistaa ties kuinka ison osan Las Vegasin kasinomaailmasta.

  
Mitähän tästäkin nyt ajattelisi? Hyvää taidetta on varmaan kuitenkin tarjolla.
Näin olen kuitenkin ikään kuin taiteellisessa mielessä ajatellut Pojusta ja hänen suhteestaan taiteeseen:


Siinä taisi taas mennä friikulta yksi potentiaalinen työn tarjoaja – siis Taidehalli, ei Poju, jonka töihin en olisi koskaan suostunutkaan. Mutta kun tätä ikääkin alkaa kertyä, ei kai sitä työtäkään niin paljoa enää tarvitse.
Mutta sai tämä uutinen minut taidehistoriallisestikin vähän vireäksi. Kirjoitin taannoin nykytaiteen kuratoriaalisesta käänteestä, mutta saattaahan olla, että olin väärässä ja että sen on jo korvannut varakkaiden henkilöiden yksityiskokoelmakäänne, josta tämäkin näyttely on esimerkkki. Kuraattorinkin tehtävä on helpompi, kun tarvii penkoa vain yhtä varastoa.
Ehdotus taidehistoriallisen gradun aiheeksi: Yksityiskokoelmien esittely ja määrän kasvu 2000-luvun institutionaalisesti merkittävissä näyttelyissä. Saa varastaa vapaasti.  

PS. Löysin muuten vanhalta tietokoneeltani sen alkuperäisen tarra-arkkipohjan, joka visuaalisen ilmeen ystäväni Timo Setälä (s. 1958) minulle jokunen vuositi sitten laati – kuten hän teki yllä olevalle eri tavalla toteutetulle litografiallekin. En vain tuolloin jaksanut tai ehtinyt tehdä ja levittää niitä tarroja. Tässä historiallinen todistuskappale kuitenkin:


PPS. Lievää hybristä vielä kehiin: enpä aavistanut marraskuussa litoa tehdessäni sitä, kuinka ajankohtainen siitä aika nopeasti nyt tulikin.

Maahanmuuttajien kohtaamisen alkeiskurssi, osa 2: "šukran" käytännössä

$
0
0
Ajattelin laittaa tähän vielä ihan oikean joulumielisen tervehdyksen, kun olen räksyttänyt blogissani viime aikoina varmaan vähän liikaakin.
Pari viikkoa sitten iloitsin arabiankielen palaamisesta mieleeni, kun tapasin kaksi arabia ja yritin olla huomaavainen – onnistuenkin siinä. 
Pari päivää sitten menin lähikauppaan ja minua palveli sympaattisen näköinen nuorimies, jonka nimikyltissä luki "Muhis". Päättelin sen olevan Muhammedin lempinimi, mutta saman nimiset ihmiset puhuvat aika montaa kieltä, joten en uskaltanut suoraan kiittää häntä arabiaksi, kun hän auttoi minua. Maksoin pienillä kolikoilla, eikä rahojen laskemisestameinannut kohmeisilla käsillä tulla mitään, kun latasin ne tiskille. Hän keskeytti minut ja sanoi: "Annas kun mä autan." Näin tapahtui, ja minä vastasin: "Jos sanon "šukran", meneeks oikeella kielellä?" Hän vastasi ja hymyili kauniisti: "Täsmälleen oikealla."


No, enköhän seuraavana päivänä käynyt samassa kaupassa, jolloin Muhis oli täyttämässä hyllyjä ja huomasi minut. Vaihdoimme tervehdykset "marhaba" ja hymyilimme molemmat kuin salaisuuden jakaneena.
Kertaus on opintojen äiti. Kerratkaamme nyt nämä kaksi arabiankielistä sanaa:
šukran = kiitos (a lausutaan pitkänä)
marhaba = terve, moi (h lausutaan ikään kuin voimakkaasti samalla henkäisten).
Näillä kyllä pärjäilee. Sitä paitsi luulen, että sekä Muhis että minä tunsimme noina hetkinä aitoa kanssaihmisyyttä. Minä olin vielä illallakin iloinen.
Ei tää niin vaikeeta ole. 

Zeitgeistin aallonharjalla?

$
0
0
Vaikka en olekaan taiteilija, olen sellaista nyt joulukuussa esittänyt. Paras joululahja taiteilijalle taitaa ola aatonaattona ilmestynyt sekä ymmärtävä että myös jopa hävettävän kehuva kritiikki. Tällaisen teki Häirikkö (Jari Tamminen) Voiman verkkosivuilla eilen:


Tamminen muun muassa kysyy: "Tuntuuko jotenkin hassulta, että tämä sotabisnes rahoittaa moraalisena, humanistisena ja jopa puhtaan hyvänä pidettyä taidetta? Ja onko taideinstituutioiden tehtävä kiillottaa asekauppiaan haarniskaa?"
Ja voiko tämän kauniimmin Zabludowicz-kuvastani todeta: "Romantillisuuteen taipuva taiteenystävä saattaisi jopa väittää, että taiteilija Kantokorpi on surffannut zeitgeistin aallonharjalla: Hän on onnistunut ottamaan vastaan hiljaisia signaaleja yhteiskunnastamme ja muokannut ne taiteeksi ennen kuin me tavalliset taapertajat olemme edes havahtuneet aiheeseen."
Tällä hän viittaa siihen, että tein Zabludowicz-kuvani jo paljon ennen kuin tiesin, että Helsingin Taidehalliin tulee keväällä Zabludowicz Collectionin näyttely.
Kiitos ja hyvää joulua kaikille rauhanystäville. Ja taiteenystäville, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta riippumatta siitä, kuka kulloisenkin teoksen sattuu omistamaan.

Vuoden 2015 taiteelliset kohokohdat, pieni subjektiivinen katsaus

$
0
0
Medialla on tapana koota vuoden lopulla kulttuurin kohokohtia kuluneelta vuodelta. Toisinaan koen tämän bloginikin päiväkirjamaisten merkintöjeni sijaan miltei osaksi kulttuurimediaa (tänä vuonna toistaiseksi 247 postausta, 122 817 sivunlatausta, keskimäärin siis vuorokaudessa 336), joten päätin minäkin joulupäivän rauhassa ryhtyä moiseen puuhaan. Valitsin vain viisi kohokohtaa.
Opiskelijat veivät kirkkaan voiton.

1) Toukokuussa vietin kaksi päivääLahden taideinstituutissa toiseksi viimeisen vuosikurssin (13 opiskelijaa) kanssa valmistellessani heidän lopputyönäyttelynsä julkaisuun johdantotekstiä ja tehden jotain, jota pomoni Ilkka Väätti (s. 1955) nimitti tutoroinniksi: vietin siis jokaisen opiskelijan kanssa tunnin heidän työhuoneillaan pälättäen sitä sun tätä ja vastaten erilaisiin taidemaailmaan liittyviin kysymyksiin.

2) Marraskuun lopulla (23.–24.) vietin taas kaksi päivää Lahden taideinstituutin viimeisen vuosikurssin kanssa tehden samaa kuin toukokuussa. En ole ehtinyt tai jaksanut raportoida kokemuksestani. Palaan siihen nyt. Se oli täynnä sekä surua (koulun typerä ja väärä lopetuspäätös) että iloa (mukavia ja lupaavia uusia taiteilijoita koko joukko). Ja iloa myös siitä, että juuri he olivat esittäneet Ilkalle idean kutsumisestani uudestaan, koska edellinen vuosikurssi oli tykännyt minusta. Tässä nämä taiteilijanalut lyhyesti:


Veera Inkeri (s. 1987): "Ehkä taiteilijan työssä kiinnostaakin juuri se, että on mahdollista kysyä ja aloittaa keskusteluja, joihin ei tarvitse antaa lopullisia vastauksia." Vahvoja maalauksia ja paljon muitakin luovia intressejä. Hän myös veistää:


***


Kaisa Porkka (s. 1993). Kiinnostavia ja monipuolisia maalauksia – myös aika nerokas tapa kehystää luonnos työhuoneen lattialta, jota moni taiteilija on ennen häntä sotkenut:


***


Minna Louhelainen (s. 1984), sekä maalaa että tekee kiinnostavia kokeiluja eri grafiikan lajeilla, opiskellut myös lääketiedettä, mistä ei varmaankaan ole haittaa.


***


Maaria Jokimies (s. 1992) maalaa monipuolisia figuratiivisia, ihmisiin keskittyviä aiheita, aina fittnes selfieistä ajankohtaiseen politiikkaan, tässä Ikuinen optimisti:


***


Elisa Karppanen (s. 1985), maalari ja veistäjä ja varsin monipuolinen tekniikoiden kokeilija, joka on löytänyt juuri kiinnostavalla tavalla muovin mahdolisuudet.


***


Jenni Niskala (s. ?), löytänyt juuri piirtämiselle ja grafiikan tekemiselle äärimmäisen hienostuneen ja myös vaativan tekniikan:


***

Sitten olikin eka päivä jo ohi. Seuraavan päivän uhrit Anssi ja Niklas yllättivät minut illansuun hermosavuilta veistosalin takaovellla ja veivät minut Anssin työhuoneeseen ja juottivat minut vähintäänkiin kevyeen nousuhumalaan ennen kuin menin tympeään vierashuoneeseeni nukkumaan huonosti. Täällä me esitutoroitiin ja käytiin miltei kaikki taidemaailman ongelmat pienessä sievässä läpi – oli olutta ja viiniä:


***


Heidi Katajamäki (s. ?) piirtää hienosti ja installoi näyttelyissään piirustuksiaan komeasti. "Tila, niin sisäinen kuin ulkoinen kiinnostaa minua. Haluan rakentaa kokonaisuuksia tiloihin omista tiloistani."


***


Niklas Ingelius (s. 1992), paras ristikko- ja raitamaalari näkemistäni pitkään aikaan – jos ei niitä vanhoja tosi suuria nimiä oteta huomioon.


***


Anssi Uusnäkki (s. 1982) maalaa ja veistää komeasti ja myös ajatellen: "Maalauksissani pyrin ilmaisemaan tunnetta ja mielentiloja sisäisen paloni mukaan, joskus surrealistisesti ja toisinaan enemmän ekspressiivisellä tyylillä. Veistoksissani yritän konkretisoida ajatukset ja käsitteet yhteen kokonaisuuteen, käyttäen useita materiaaleja."
Hänellä on myös puusepän koulutus ja lavastajan tausta, mistä tuskin on haittaa.


***


Suvi Forssén (s. 1989) maalaa figuratiivista, mutta veistää myös – sekä pronssia ja puuta, josta oli juuri tulollaan jotain melko vaikuttavaa:


***


Katri Korjus (s. ?) on hänkin varsin monipuolinen tekijä, veistosta, figuratiivista maalausta ja nyt jotain aivan uuttaa ja vaikuttavaa:


***


Arttu Matilainen (s. ?) on tehnyt omakuvansakin sairaalan kellarissa töissä. Netistä hän etsii hyviä naamoja:


***


Aleksander Leppä (s. ?) oli ainoa, joka ei valitettavati päässyt paikalle, mutta kävin minä varkain hänenkin työhuoneellaan, ja kiinnostavaltahan sielläkin näytti.

***

Näistä tulee taatusti kaikista taiteilijoita. Ja yksi asia on Lahdessa aina ollut hauskaa: sieltä valmistuvat tyypit eivät näytä sieltä valmistuneilta tyypeiltä vaan ihan omiltaan.
Ja toinenkin: koen oppivani itse paljon – jo pelkät oppilaiden esittämät kysymykset panevat minut miettimään taidemaailman reunaehtoja koko ajan tarkemmin. Kuulen, mistä he unelmoivat, mikä ajaa heidät tähän vaikeaan ammattiin, jolla tuskin kukaan tienaa edes säällisesti leipänsä. Ihania ihmisiä.

3) Vuoden mittaan sain myös tehdä Kuvatadeakatemialle kaksi opinnäytetyön tarkastuslausuntoa: Anna Sailamaan (s. 1979) ja Natalia Koziełin (s. 1987). Molemmat tosi kiinnostavia, molemmista kuullaan vielä. Ensi vuonna on luvassa peräti viisi. Odotan jo tosi innolla. Näissä saa aina tutustua yhden nuoren taiteilijan ajatuksiin vieläkin tarkemmin kuin tunnin tapaamisella.

4) Ja yritetään nyt sitten valita vielä vuoden paras näyttelykin. Vain yksi, koska en esimerkiksi kymmentä jaksa nyt yksinkertaisesti miettiä. Tässäpä se:Jaromír Funke ja Tšekkoslovakian avantgardistinen valokuvaus 1922–1950 Tallinnan Kumussa (15.5.–30.8.).

Jaromír Funke (1896–1945), Nimeämäton (Tytön pää ja käsi), 1935.

5) Ja pannaan nyt tähän paras lukemani taidekirja tänä vuonna. Se on Jussi Kiven (s. 1959) Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja (Into 2015). Häkellyttävä tietokirjan ja kaunokirjallisuuden kombinaatio, oikeastaan kirja kuin taideteos.

Kameraleikkiä

$
0
0
Tunnustan olevani joissain asioissa naiivin auktoriteettiuskoinen. Eräs levykauppiasystäväni, jolla on suunnaton tietämys ja varma maku, on sanonut, että oikeat rockjäbät eivät pidä J. Karjalaisesta. Niinpä kuuntelen häntä toisinaan salaa. Ja kerron vain harvoille ja valituille ystävilleni, joiden katu-uskottavuus – tai auktoriteettiusko – ei ole niin ylen voimallinen, jopa toisinaan pitäväni Karjalaisesta. (Tämä oli siis vähän niinku vitsi.)
Samaa koskee valokuvaa. Minun on usein tarkastettavani ystävältäni Timo Setälältä (s. 1958) suhtautumiseni johonkin valokuvaan liittyvään asiaan. En luota makuuni, niin taidekriitikko kuin olenkin – ainakaan valokuvaan liittyvissä teknisissä asioissa, joista Timo tietää kaiken. Toinen sellainen ystäväni on Martti Jämsä (s. 1959) – analogisia miehiä molemmat, siis vähän niinku rockjäbiä.
Olin taannoin ravintola Salven pikkujouluissa. Halpa Ixukseni, johon olen tottunut, meni hajalla ja olen nyt lainannut vaimoni vähän parempaa Olympusta – toistaiseksi, ennen kuin se haisevan rikas ulkomainen säätiö, joka on ollut minulle jo kaksi kuukautta tekstistäni velkaa, maksaa laskunsa ja pääsen ostamaan uuden halvan Ixuksen. Löysin vahingossa Olympuksesta säätöasennon "Art". Ja päätin kokeilla. Siitä löytyi asetus: "Rakeinen mustavalkokuva". Tässä mahtava bändimme Timo Rautiainen ja Jussi Lampi, jotka vetivät aivan fantastisen keikan:


Yleisökin innostui tanssimaan. Tässä Galleria Ortonin galleristi Sirpa Viljanen bändikaverini – sellainenkin (nimeltään Terveellinen kaksoissidos) on siis ensi vuonna tulossa ja levyttämässä 10-tuumaista vinyylialbumia, siitä lisää joskus myöhemmin – Juho Korhosen kanssa tanssin pyörteessä:


Lähetin tämän Timolle esteettisen tarkastelun kohteeksi, ja hän käski antaa palaa vain – jos kerran hyvältä tuntuu. Sanoi, että oli hyvä kuva Sirpasta. 
Niinpä  sitten kokeilin lisää Jussi Kiven (s. 1959) mainion kirjan Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja (Into 2015) julkistamistilaisuudessa. Tässä Thomas Wallgren tosi jyrkkänä:


Tässä itse kirjailija jakamassa nimmareita – ja jonoa piisasi:


Istuskelen usein erään baarin terassilla lukemassa Helsingin Sanomia, jota minulle ei ole tullut himaan kohta kymmeneen vuoteen, ja Hufvudstadsbladetia esittäen älykköä – tai pikemminkin odottaen kollegani Leena Kuumolan teräviä kritiikkejä. Sielläkin törmään usein monenlaisiin tuttuihini. Tässä vanha kamuni Sakari Kiuru (s. 1961), valokuvamiehiä hänkin:


Ja eiköhän seuraavana päivänä viereeni istunut toinen vanha kamuni Nauska (s. ?), todellinen rockvalokuvajäbä:  


Ja hänhän sieppasi minulta kameran ja otti omansa:


Näin siis Nauska tuli tietämättään ottamaan ekan kuvansa Terveellisen kaksoissidoksen rumpalista ja laulajasta. Ekat viraliset rock-kuvansa Nauska muuten otti Melrosesta 25 vuotta sitten – jos en väärin muista.
Leikkiähän tämä on, eikä näihin ohjelma-asetuksiin tule suhtautua kovin vakavasti – mieluummin ottaisin oikean Polaroidin kuin kuvan, joka ohjelmalla jäljittelee Polaroidia – niin kuin muuten traditionalistina Marttikin tekee.
Mutta hauskaa leikkiä kuitenkin.

Katutaidetta 127: Tukekaa Länsi-Saharaa, niin Tramakin tekee

$
0
0
Tässä teille Fb-sivusto Graffiti for Sahara. Tarkoitus on kerätä ympäri maailmaa 500 graffitia 500 kadonneen länsisaharalaisen kunniaksi. Ja mikä on Länsi-Sahara? Tästä linkistä alkeet Wikpediasta tuosta länsimaisessa mediassa melkein unohdetusta vapaustaistelun maasta. Tästä linkistä Rauhanpuolustajien kommentteja tuosta "viimeisestä siirtomaasta".
Ja tässä yhden suomalaisen katutaiteen grand old manin, Traman (s. ) kontribuutio kampanjaan. Tällä  hetkellä se sijaitsee Rauhanpuolustajien toimistolla, mutta toivottavasti se sieltä liikkuu ainakin joskus johonkin tilaisuuteen:


Kaksi viimeistä päivää

$
0
0
Vielä tänään ja huomenna voi tutustua ystävieni ja minun näyttelyyn Make Your Mark Galleryssa. Molempina päivinä klo 12–19. Esillä muun muassa Timo Setälän (s. 1958) muotokuva Alexander Stubbista ja hänen nöyryydestään:


Ja minun realismiin vivahtava käsitykseni Poju Zabludowiczista taiteenrakastajana:


Sekä Sirpa Viljasen (s. 1961) ja minun yhteinen täysrealistinen installaatio Notting Hillin prostituution visuaaliseta ilmeestä:


Ja klassikovieraana jo 1990-luvulla debytoinut Kamreeri Honkanen (s. ?) ja hänen nykynäkemyksensä banaanivaltioksi muuttuneen maan eduskunnasta:


Paljon, paljon parempaa uutta vuotta.

Julkaistua 731 & Sipilän hallituksen kulttuuripoitiikkaa 9: Huomenna minusta tulee yrittäjä

$
0
0
Vuoden viimeinen päivä. Vuoden viimeinen julkaistu juttuni tänään Yle Radio 1:n Kultakuumeessa. Pääsin 135 juttuun vuodessa. Sillä kyllä pärjäilee, toivottavasti yrittäjänäkin. Tosin minulla ei ole haisuakaan siitä, mitä huomisesta alkaen tapahtuu. Vihainen kuitenkin olen – hämmennyksen lisäksi. Parempaa uutta vuotta on paha toivotella.

Huomenna minusta tulee yrittäjä

Olemme jo puolisen vuotta tottuneet siihen, että hallitus toimii ensin ja miettii vasta sitten. Toimet ovat myös olleet tavattoman nopeita. Nyt minäkin olen joutunut kokemaan tämän.
Joulukuussa eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen ns. itsensä työllistäjien muuttamisesta yrittäjiksi. Tämä koskee sekä minua että isoa osaa ystävistäni – olivat he sitten taiteilijoita tai raksalla satunnaista keikkaa heittäviä duunareita. Huomisesta alkaen olemme siis lainsäädännön pakottamana yrittäjä. Olen toiminut freelancerkirjoittajana viimeiset kymmenen vuotta. Käytän verokorttia enkä ole koskaan mieltänyt itseäni yrittäjäksi. 
Lain valmistelusta vastannut sosiaali- ja terveysministeriö on rauhoitellut, että mikään ei muutu ja että freelancereiden ei tarvitse olla huolissaan työttömyysturvastaan. Teoriassa tämä voisikin pitää paikkansa, mutta käytännössä näin ei ole, koska TE-keskukset eri puolilla Suomea tulkitsevat esimerkiksi eri tavoin sitä, onko henkilö sivutoiminen vai päätoiminen. Journalistiliiton asiantuntijalausunnossa lainvalmisteluun on dokumentoitu tapaus, jossa freelancer oli tehnyt kolmen tunnin verran yhtä kolumnia, tulkittu sitä kautta päätoimiseksi yrittäjäksi  ja menettänyt samalla oikeutensa työttömyysturvaan. Kuukauden tili tuosta kolumnista oli 110 euroa. 
Jos laki olisi valmisteltu hyvin, olisi siihen pitänyt sisältyä määritelmät päätoimisuudesta ja sivutoimisuudesta, jotta ihmisiä voitaisiin kohdella aidosti tasapuolisesti. 
Olen aina ollut viralliselämän suhteen hieman boheemi, mutta nyt päätin ottaa uudesta statuksestani selvää. Luin itseäni koskevan hallituksen esityksen – HE94/2015vp – kokonaisuudessaan. Minulla on sekä maalaisjärkeä että myös akateemista koulutusta – olen suorittanut yliopistolla muun muassa logiikan ja tilastotieteen peruskurssit. Niistä ei ollut juurikaan apua 35-liuskaisen paperin ymmärtämisessä – puhumattakaan sisäistämisessä. Olisi pitänyt lukea se vielä toiseen kertaan ja samalla googletella monia asioita. En jaksanut. 
 
Tästä linkistä tuo HE94/2015vp – jos ei muuta lukemista löydy.

Itsensä työllistäjien asemasta on keskusteltu syksyn mittaan paljon, ja varsinkin kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto(vihr.) on ollut asiassa aktiivinen. Keskustelu on keskittynyt pääasiassa sosiaali- ja eläketurvaan. 
Kuten edellä totesin, olen kokenut viralliselämän epäkiinnostavana varsinaiseen työhöni verrattuna, ja varmaan siksikään en ole jaksanut tarpeeksi kiinnostua itseeni liittyvistä käytännön asioista. En ole koskaan käynyt sossussa enkä ole ollut päivääkään työtön. Eläkkeellekään en taida koskaan jäädä, koska kertymäni on liian pieni. Tulen kirjoittamaan niin pitkään kuin jaksan, ja kun jaksamiseni väistämättä vähenee, tulen ehkä muuttamaan pienempään vuokra-asuntoon tai sitten jopa Viroon – en siis veroja pakoon vaan köyhyyttä pakoon. 
Syksyn aikana käydyssä keskustelussa minua on häirinnyt erityisesti yksi asia. En muista lukeneeni yhtäkään puheenvuoroa, jossa olisi kiinnitetty huomiota hallituksen harjoittamaan identiteettipolitiikkaan. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden sijaan olen itsekkäästi kiinnostunut subjektiivisesta itsemäärittelyoikeudesta, sen autenttisuudesta, siitä että kykenen olemaan uskollinen juuri sille, mikä koen olevani. Juuri tämän takia olen viime aikoina seurannut keskustelua saamelaisten oikeudesta määritellä saamelaisuuttaan. 
En ole yrittäjä enkä tule huomennakaan sellaiseksi itseäni kokemaan. En ole ns. yrittäjähenkinen. Yritän ainoastaan tehdä työni hyvin. Normaali yrittäjä pyrkii käsittääkseni tekemään liiketoiminnallaan voittoa. 
Minä en pyri tekemään voittoa. Yritän vain elättää itseni säällisesti mielekkääksi kokemallani työllä. Jos voitto on se, mitä kuukaudessa jää viivan alle, en ole koskaan tehnyt voittoa. Minulla ei ole koskaan ollut säästöjä. Olen siis huomisesta alkaen tuomittu olemaan huono, jopa epäonnistunut yrittäjä. 
Identiteettini on todellisuudessa työläisen identiteetti. Nimitän itseäni usein kulttuurityöläiseksi. Tunnen myös ammattiylpeyttä identiteetistäni. Kirjoittaessani taiteesta koen tekeväni tärkeitä asioita – voiton tekemistä en sellaiseksi koe. 

Onneksi tämä Aleksandr Rodtšenkon (1891-1956) logo (= LEF, Taiteen vasemmistorintama) on tatuoitu olkavarteeni. Sitä ei Sipilä saa pyyhittyä pois. 

Mutta en minä todellisuudessa ole itsestäni huolissani. Pärjään kyllä jotenkin loppuelämäni. Olen pikemminkin huolissani niistä tulevaisuuden seuraajistani, jotka eivät ehkä muusta enää tiedä. 
Filosofi Hannah Arendt totesi kirjassaan Totalitarismin synty (1951, suom. 2013), että totalitarismin kehittyessä ihmiset alkavat huomaamattaan pitää epänormaaleja asioita normaaleina. Niiden mahdollista vääryyttä ei lopulta edes osata ihmetellä. 

Onkohan kukaan nykysistä ministereistämme lukenut koskaan Hannah Arendtia (1906–1975)? Tai edes kuullut hänestä? Veikkaukseni arvaatte. Kannattaisi kuitenkin – hän nimittäin analysoi juuri sitä, mitä Suomessakin nyt tapahtuu.

Sen uskallan varmuudella ennustaa, että nykyinen kehityskulku tulee tuottamaan suuren määrän epäonnistuneita yrittäjiä ja identiteetiltään rikkonaisia tai epävarmoja ihmisiä. Silläkin tulee olemaan hintansa – jos haluamme miettiä asiaa kansantaloudellisesti.

Näyttelykuvia 1019 & Virossa 172: Vierailuja Virossa

$
0
0
Ai niin, tällainen meinasi vielä eiliseltä unohtua. Olin taannoin Ylen Kultakuumeen haastateltavana ohjelmassa, jossa käsiteltiin lopetuksen merkitystä eri taiteen aloilla. Eilen se tuli ulos. Tästä linkistä (alkaa n. 16,28 min) Areenassa kommenttejani Antti Peltokankaan (s. ?) Galleria Jangvan näyttelystä Vierailuja Virossa (3.12.2015–3.1.2016). Ei ehkä maailman suurinta taidetta, mutta ei se sitä yritä ollakaan, symppis kummiskin. Jos olette vähääkään Virosta kiinnostuneita, vielä ehtii kolmena päivänä. Tässä eka kuva, josta puhun:
 

Ja tässä se vika:


Yrittäminen/vaihdantatalous

$
0
0
Ystävieni ja minun näyttely sulkeutui eilen. Huomenna puramme sen. Myynti oli odotetun heikkoa. Koska minusta on tänään lain pakottamana tullut yrittäjä, ajattelin ensin vähän vitkutella ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Yksi tällainen olisi työosuuskunnan perustaminen (tällä hetkellä tilanne on se, että osuuskunnan jäsenyys ei estä työttömyyspäivärahan saantia, jos työosuuskunnassa on vähintään 7 jäsentä – vaan huomaahan SSS tuonkin porsaanreiän kohta ja tukkii sen tunnetusti salamannopeasti), mutta kuuden samanhenkisen ja luotettavan kaverin löytäminen ei ole ihan yksinkertainen asia. Toinen vaihtoehto on alkeellinen vaihdantatalous. Kokeilenkin ensin sitä. Koska en halua ripustaa omia duunejani seinälleni, enkä ymmärrä sitä, miten ne varastossakaan jalostuisivat, tarjoan vaihtokaupassa tätä:


Se on melko pienikokoinen pigmenttivedos sattunnaisesta näppäilyvalokuvastani Erkki Pirtolasta (s. 1950). Teosluettelossa luki näin:Taideruhtinaat: epilogi (Erkki Pirtola pukeutumassaBerndt Arellin näköiseksi mieheksi Kiasmassa 2010, Jonni Roosin ja Erkki Pirtolan ideoima performanssi televisio-ohjema Stradasta), pigmenttivedos huonosta valokuvasta, 2015, avoin sarja, kehyksineen 40,00 euroa.
Tarkkana miehenä haluan vaihtaa sen kuitenkin vain yhteen ainoaan asiaan: Hannah Arendtin kirjaan Totalitarismin synty (Vastapaino 2013), jonka olen hukannut johonkin, eikä minulla juuri nyt ole varaa ostaa uutta.


Joten jos sinulla on ylimääräinen kappale tai olet kyllästynyt siihen, mitä kuitenkin epäilen, ota yhteyttä.
Pannaan vielä lisää houkuttelevuutta. Kaupanpäällisiksi saat neljän postikortin sarjan Taideruhtinaat, joille Pirtola on ikään kuin epilogi (ovh yhteensä 4,80).


Mihinkähän Helsingin Taidehalli nyt kätensä iski?

$
0
0
Helsingin Taidehallissa aukeaa keväällä Zabludowicz Collectionin näyttely. Se tulee ehkä herättämään kansainvälistäkin huomiota – sellaista, jota Taidehalli ei mahdollisesti kaipaa. Tästä linkistäMuten vuoden takainen juttu:


Tässä sitaatti: "Who are the Zabludowiczs and why do they need to be boycotted immediately? The answer:  Guns + Real Estate → Israeli State = London Art World. The answer: The Zabludowicz Foundation has played a central role in supporting emerging artists in London over the past few years, but their cultural ‘patronage’ isn’t as selfless as it seems. It involves laundering some very dirty money through the labour pool of young , London-based artists. As the public-relations front end for historically one of the largest suppliers of arms to the Israeli state and Chairman of the UK based Pro-Israeli Lobby group Bicom, the Zabludowicz Foundation represents a direct link between the opportunities for careers in art for young people here in London and the current bombing and ongoing genocidal oppression of Palestinians in the Occupied Territories."
Tästä linkistäPalestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott for Israelin kommentti parin kuukauden takaa: "The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) calls for a boycott of the Zabludowicz  Art Trust for its deep complicity in Israel’s regime of occupation, colonization and apartheid."


Tässä minun tuore näkemykseni tästä "filantroopista":



Vaan alkoihan tämä taidevuosi muutenkin vähän tragikoomisesti näihin rikkaiden kokoelmiin liittyen, kun Kaisa Viljanen kirjoitti Seppälän ja Forsblomin taidekokoelmasta peräti neljän sivun jutun eilisen Helsingin Sanomien kulttuurisivuille, joissa ei tunnetusti enää juurikaan kuvataidetta käsitellä:

Voi tätä analyysin mittaa ja määrää, jonka entinen kuvataidekriitikko ja nykyinen yleistoimittaja Viljanen onkaan saanut aikaan:
"Halutessaan Seppälä voisi ostaa monia maailmalla himottuja taideteoksia, hintalapusta välittämättä."
"Tänne moni haluaisi, mutta harva pääsee."
"Kierros jatkuu, ja toinen toistaan isommat taideteokset ja nimekkäämmät taiteilijanimet vilistävät vieraan silmissä. Kokoelman teokset ovat museoluokan taidetta. Ne eivät mitenkään mahtuisi keskivertokotiin, moneen museoonkin tekisi tiukkaa.  
"Kun Seppälä ja Forsblom ostavat taidetta, he haluavat parasta. Ja heillä on siihen varaa. Useimmilla suomalaisilla museoilla ei olisikaan varaa teoksiin, joita kokoelmasta löytyy."
"Koti on toki hyvin hulppea, suorastaan aristokraattisen oloinen. On vaikea kuvitella, että suomalainen keräilijä voisi pistää enää tätä paremmaksi. Seppälä ei kerro, paljonko teoksia he vuosittain ostavat, tai millaisia summia he taiteeseen sijoittavat. On selvää, että kokoelma on Suomen merkittävimpiä kansainvälisen nykytaiteen kokoelmia, jollei merkittävin."
Ja olihan siellä se selityskin: "Rafaela Seppälä on Sanoman hallituksen jäsen ja neljänneksi suurin omistaja. Vuoden 2014 verotuksessa hänen pääomatulonsa olivat noin 7,6 miljoonaa euroa." 
Onkohan kukaan laskenut sitä, kuinka monta Galerie Forsblomin näyttelyn arviota on Helsingin Sanomissa jäänyt julkaisematta?

PS. Kateudesta ei ole kyse. Minullakin on sekalainen, mutta erittäin hieno taidekokoelma teoksista, joita olen saanut lahjaksi tai halvalla. Yksi helmistä ja minulle rakkaimmista teoksista on Anssi Kasitonnin (s. 1978) lentikulaarinen printti, jonka myyntihinta oli 80 euroa mutta jonka Anssi sitten antoikin minulle yllättäen lahjaksi. Tätä ei löydy yhdestäkään suomalaisesta museosta:
 
 
Anssin teosta katsoessani yhdyn vakavasti Rafaela Seppälän mielipiteeseen: ”Ei taide ole mitään suurta ja mystistä. Sitä pitää katsoa, ja sen kanssa voi hyvin myös elää. Taide antaa hirveästi energiaa.”
Viewing all 496 articles
Browse latest View live