Quantcast
Channel: Alaston kriitikko
Viewing all 496 articles
Browse latest View live

Hyvää vappua: Tässä sitä nyt sitten mennään!

$
0
0
Hyvää vapunaattoa kaikille tovereille!
Aloitin aamun surffailemalla uutisissa valtakunnan eri puolilta. Jyväskylästä kuuluu kummia. Aikovat siellä nimittäin kilpailuttaa ja yksityistää kaupunginteatterin. Tästä linkistä sikäläisten vassareiden mielipidekirjoitukseen eilisestä Keskisuomalaisesta. Tästä linkistä aiempi uutinen Keskisuomalaisesta.


Näin sitä suomalaista taidetta kehitetään ja epäilemättä uuden eduskunnan ja hallituksen turvin tullaan kehittämään enenevässä määrin.
Vaalien alla tunnelma oli jopa optimistinen. Taide- ja kulttuuripoliittista keskustelua käytiin paljon: muun muassa Baltic Circlen sekä Ylen ja Nuoren Voiman Liiton kampanjoilla. Kirjoitin minäkin tilaustyönä kuvataiteilija Antti Majavan (s. 1977) kanssa pitkän – noin 50 liuskaa – taidepoliittisen tekstin, joka joistain, minulle vielä täysin tuntemattomista syistä jäi julkaisematta. Palaan vielä tähän asiaan. 
Vaalitulos tuntuu kaatavan kaiken optimismin. Näyttelijä Krista Kosonen sai niskaansa ryöpyn, kun ei tunnistanut uutta Suomea omakseen. En minäkään oikein tahdo tunnistaa tätä Suomea, vaikka tunnenkin persuja äänestäneitä.
Muslimiväestömme osalta on mietitty ja arvailtu radikalisoitumisen syitä. Samastumiskykyni tähän ongelmaan tuntuu nyt aika vahvalta. Olen potenut kivuliasta issiasta aika pitkään, mutta saatuani tänä aamuna kutsun Kiilan vappumarssiin päätin osallistua – vaikka perse kipeänä. Olin nimittäin sen verran innostunut siitä, että Kiilakin on tehnyt johtopäätöksiä ja marssii omana ryhmänään anarkistien joukossa. Tästä linkistäA-ryhmänTaistelevan työväen vappu 2015 -Fb-seinälle. 

Kiilan sihteeri, kuvataiteilija Mikael Kinanen (s. 1989) viime vuonna vappumarssin alla. Kuvassa Kiilan vanha, Tapio Tapiovaaran (1908–1982) tekemä lippu. Tästä linkistä raporttini viime vuoden vapusta.  

Niin että tervetuloa huomenna joukkoon!

Vielä lainaus kutsusta:
"Tänä vuonna Kiila osallistuu omana ryhmänään anarkistien vappukulkueeseen. Osallistumisessa niin sanottuun taistelevan työväenluokan vappuun kunnioitetaan sekä Kiilan antiautoritaarisia perinteitä että pyritään kiinnittämään huomio luokkayhteiskunnan uuteen tulemiseen Suomessa. Tuloerot kasvavat kohisten, rikkaammat rikastuvat valtiovallan siunauksella ja köyhemmät köyhtyvät, kun hyvinvoinnin rakenteet ajetaan alas. Tämä ei ole kenenkään etu. Kiilan jäsenet ja kaikki ystävät ovat tervetulleita!" 

PS. Päivällä. Taisin unohtaa, että itseironiakin on käynyt nykyään aika vaikeaksi lajiksi. Kai minun on siis vielä listättävä, että tuo muslimiviittaus oli käsitykseni sellaisesta. Varmaankin huonoa huumoria. Mutta sitähän maailma tuntuu nykyään olevan pullollaan.

Näyttelykuvia 972: Luontoäiti Vantaalla

$
0
0
On ollut pitkään aika matalalentoa, joten en ole ole paljoa ehtinyt päivittää blogia. Nyt on ensimmäinen deadlineton viikoloppu pitkään aikaan, ja koska en jaksa tai osaa oikein muutakaan tehdä, niin kirjoitetaan nyt sitten huvikseen, kun työkseen ei tarvitse. 
Palaan toissa viikkoon, jolloin kävin maanantaina Vantaan taidemuseossa. Olin Helsingin Saskia ry:nTytti Soikkelin kanssa neuvottelemassa Arvo Summasen (1928–2006) syksyisestä näyttelystä, jota Tytin kanssa kokoan. Projekti sujuu hyvin, joten siitä syksyllä lisää. Museon amanuenssina toimiva, myös mediataiteilijana tunnettu Maria Tjäder-Knight (s. ?) vei meidät katselemaan näyttelytiloja, ja hyvä niin, koska muuten olisi saattanut Kirsi Neuvosen (s. 1960) näyttely Luontoäidin helmassa (27.3.–6.6.) jäädä väiin:


Olen jotenkin lokeroinut Neuvosen ei-niin-minun-makuuni-taiteilijoihin – olen varmaan ajatellut, hän on jotenkin liian "viehättävä" ja liikaa pukutaiteilija ja minä vastaavasti tosi huono pukuihminen. Vaan olipa hieno näyttely. Tosi monipuolinen, ja Neuvosen tapa käyttää aika vähiä peruselementtejä, joista tarinat sitten rönsyävät, on varsin toimiva.


Helsinkiläistoverini: älkää eläkö helsinkiläiskuplassa, Vantaan taidemuseo Myyrmäessä on ihan lyhyen ovelta-ovelle-junamatkan päässä. Junan nimi on M, ja niitä menee usein.

Arkkitehtuuria 46 & Virossa 144: & Näyttelykuvia 973: Viro rantautui Laituriin

$
0
0
Toissa viikon tiistaina hyppäsin kuvataiteesta hetkeksi aivan toisenlaiseen maailmaan. Viron arkkitehtuurimuseon näyttely 100 askelta – Viron arkkitehtuuri 1900-luvulla (22.4.–30.5.) avattiin Laiturissa.
Yhdessä tutkija-kuraattori Mait Väljasin kanssa pidimme puolen tunnin esitykset aiheesta: Väljas puhui tosi kiinnostavasti Viron kolhoosiarkkitehtuurista ja minä puolestani kerroin epäakateemisemmin arkkitehtuurista seikkailumatkailun tekosyynä.

Mait Väljas puhumassa.
 
Viron arkkitehtuurimuseon johtaja Triinu Ojari avasti tilaisuuden.

Oli tosi hauska tutustua taas uusiin fiksuihin virolaistoimijoihin. Tosi mukavia molemmat – ja lupasivat myös tarjota apuaan, kun löydän Virosta taas jotain sellaista, mitä en oikein ymmärrä.
Näytin esityksessäni kolmisenkymmentä kuvaa minulle rakkaiksi muodostuneista kohteista. Muun muassa tämä Tallinnan Asula-kadun varhaista stalinistista uusklassistista arkkitehtuuria edustava asuntokokonaisuus vuosilta 1947–50:


Nyt tekisi jo taas mieli lähteä etsiskelemään uusia outoja paikkoja.

Löysin Punavuoresta naisen

$
0
0
Toissa viikon torstaina kävin baarissa ja bongasin Pursimiehenkadulta naisen:


Se oli kuin hyvä enne. Olin menossa myös Suomen valokuvataiteen museoon katsomaan Hannele Rantalan (s. 1952) näyttelyä – ja kuva liittyi Rantalan taideprojektiin. Palaan asiaan piakkoin.

Julkaistua 626 & 627 & 628 & Näyttelykuvia 974 & 975 & 976 & 977: Halutako nukkua Martti Jämsän huoneessa? & Kuka on värimaalari? & Elävät ja museoidut taiteilijat

$
0
0
Toissa viikon torstaina ilmestyi Taide (2/15). Minulla oli siinä peräti kolme juttua – tosin sen varsinaisen lisäksi vain yksi pikku-uutinen ja yksi pieni keskustelupuheenvuoro: 

Haluatko nukkua Martti Jämsän huoneessa?

Valokuvataiteilija Sari Poijärvi on jo pitkään ollut erään projektin parissa. Kasari-projekti ei kuitenkaan ole saamassa jatkoa, vaan Poijärvi on jo vuodesta 2011 puuhannut Helsingin Jätkäsaareen taidehotellia. Art Hotel Helsingin toimitusjohtaja Poijärvi on toiminut myös kuraattorina, ja on valinnut nimikkohuoneiden taiteilijat sellaisesta joukosta, jonka työt ovat häntä itseään sykähdyttäneet aivan erityisellä tavalla. Mukana joukossa ovat tällä hetkellä Jan-Erik Andersson, Lauri Astala, Liisa Hietanen, Pekka Jylhä, Martti Jämsä, Mika Kaurismäki, Jouko Korkeasaari, Tuula Lehtinen, Rosa Liksom, Stefan Lindfors, Heikki Marila, Sofi Oksanen, Silja Puranen, Kim Simonsson, Jani Tolin ja Anu Tuominen. Taiteilijoiden ansaintalogiikka tullaan järjestämään niin, että taiteilijapalkkion sijaan he saavat tietyn provision huoneissaan vietetyistä öistä.


Talon suunnitelmatkin ovat jo pitkällä. Kahdeksankerroksisen uudisrakennuksen arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Futudesign sekä Erling Sommerfeldt. Rakennuksen ulkopinta on saanut innoituksensa Pariisin 1800-luvun salongeista ja niiden ripustuksesta. Nimikkohuoneiden lisäksi luvassa on muuta taidetta ja vaihtuvien näyttelyiden galleria. 
Hyvä näin, eikä enää puutu muuta kuin kuin raha. Tarvetta olisi noin 20 miljoonalle eurolle, mutta osakeanti on parhaillaan käynnistynyt.

*** 

Kuka on värimaalari?

Kaikki taidemaalarit käyttävät väriä tavalla tai toisella, mutta vain joitain maalareita kutsutaan ’värimaalareiksi’. Kriitikko Otso Kantokorpi ja värimaalariksi usein kutsuttu taidemaalari Olavi Pajulahti lähtivät etsimään Helsingin gallerioista värimaalareita.

Lienee parasta ensin kysyä värimaalarilta, miksi joitain taiteilijoita kutsutaan värimaalareiksi. Olavi Pajulahdenmielestä se tarkoittaa lähinnä sitä, että tällaisilla maalareilla ”väri saa itsenäisen merkityksen. Aluksihan kaikki on vain maalia tuubissa, mutta kun sitä aletaan levittää kankaalle, se muuttuu väriksi.” Pajulahti muistuttaa, että ”väreillä on esitetty historiallisesti katsoen vaikka mitä, väri ovat symboloineet asioita, mutta sitten kun värille annetaan johtava rooli, kuten vaikkapa Tor Arnen tapauksessa, voidaan puhua värimaalauksesta.” 

Painting #9, 2009–13.

Käsitteenä värimaalauksessa on outo myönteinen lataus. Jos jotakin maalaria luonnehditaan ’abstraktiksi maalariksi’, kyse on yleensä neutraalista ja kuvailevasta määrittelystä, mutta jos maalaria nimitetään ’värimaalariksi’, sisältyy siihen usein myönteinen arvottava sävy. Värimaalari on tietyllä tavalla enemmän kuin muut maalarit, jotka hekin käyttävät väriä. Tätä Pajulahti ei osaa selventää: ”Taidehistorioitsijathan niitä luokituksia tekevät.” Uskallan kuitenkin veikata, että kyse on ainakin osittain siitä taiteilijatyypistä, jonka taiteilijatypologioita tutkinut Vappu Lepistö (Kuvataiteilija taidemaailmassa, 1991) toi esiin: Herooisen sankarimyytin lisäksi syntyi aivan toisenlainen taiteilijatyyppi, jota luonnehtii ’asiantuntijuus’. Sellainen asiantuntijuus, joka tuntee väriteoriat, muun muassa Josef Albersin värien vuorovaikutuksen sekä Johannes Ittenin komplementti- ja kontrastivaikutukset – sellainen asiantuntijuus, josta Suomessa tuli aikanaan kuuluisaksi Vapaa Taidekoulu, jonka rehtorina juuri Tor Arne toimi vuosina 1966–1988.
Onko Arne värimaalari? ”On, ihan an sich”, vastaa Pajulahti. Mutta minkälainen värimaalari hän on? ”Vanha mestari.” Toisinaan taiteilijoista puhutaan siten, että heillä on jonkunlainen erottuva yksilöllinen ’värimaailma’, mutta kun katselee Arnen maalauksia, ei niistä löydy mitään selkeää omansalaista maailmaa: ei ole mitään lempivärejä, kaikki värit tuntuvat kelpaavan. ”On hänen väriskaalansa aika murrettu”, toteaa Pajulahti. Hän kiinnittää myös huomiota siihen, miten Arne ”skrabaa” pintaa, ”kaivaa tavallaan valoa esiin alemmista kerroksista. Italiassa freskomaalarit tekivät jo aikoinaan ihan sitä samaa – sgraffitoksitekniikkaa nimitetään.” Tämä on selvästikin yksi Arnen leima. ”Samoin tietty rento ote – ja onhan näissä vaakatöissä kuitenkin aina tietty maisemallinen ulottuvuuskin.” 

Painting #14, 2004–07.

Arnen töissä on selvästikin voimakas emotionaalinen lataus. Hänen maalauksiaan on useammassakin yhteydessä luonnehdittu sanoilla ’kirkas’, ’ehdoton’ ja ’syvällinen’. Mistä tällainen voima syntyy, voiko tietyillä väriyhdistelmillä tuottaa haluttuja affekteja, kuten vaikka barokkimusiikissa näyttää olevan? ”Kyllä tässä tapauksessa on kyse pikemminkin herkistä nyansseista, ei tunneta millään kaavalla saada aikaiseksi, eikä tässä mitkään väriteoriat ole selvästikään päällimmäisinä.” Kiinnitämme myös huomiota siihen, miten Arne on loppujen aika monipuolinen näennäisen yksinkertaisessa ja itselleen uskollisessa tematiikassa: osassa teoksissa on kevyttä laseerausta, läpikuultaviksi ohennettuja värejä, osassa paksua impastoa, paksua väriä reliefimäisesti. Pajulahti muistuttaa, että tämäkin on vanha ilmiö: jo Tizian (1477–1576) yhdisti paksusti maalattujen valokohtien kontrastiksi läpikuultavien lasuurien sävyjä.
Joistain Arnen väreistä maallikko voisi todeta, että ne ovat vähän tuhnuisen tuntuisia, jopa likaisia. ”Likakin on katsojan silmässä, ei minulle näistä tule sellaista oloa. Tunnistan minä senkin elementin, mutta murettujen värien, vihreän, violetin ja sinisen yhdistäminen valkoisiin aksentteihin luo sellaista värillistä kontrastia keskinäisessä elossaan, että se poistaa likaisuuden tunteen.” Yhtä työtä yritän sanoa vähän hempeäksi, mutta Pajulahti oikaisee: ”Pikemminkin heleä. Sitä paitsi siinä näkyy hyvin se, miten värillä tehdään valoa.”
 
***

Lauri Laine ei taida olla ihan varsinainen värimaalari. ”Hänellä on kyse enemmän valööreistä, siis tummuusasteella pelaamisesta. Niiden kontrastit tässä enemmän vaikuttavat. Toisaalta tässä näyttelyssä on tullut mukaan uudenlaista väriä, kylläisempää ja puhtaampia värisävyjä. Aiemminhan hän on toiminut enemmän vain tumman ja vaalean kontrasteilla.” 
Laine on myös selvännyt figuratiivisempia elementtejä ja vienyt ilmaisuaan jopa kubismin suuntaan. Joissain töissä olin aistivinani jopa venäläisen avantgarden henkeä. 
Pajulahti näkee myös maalaustekniikassa muutoksia. ”Näissä on paljon enemmän impastoa, aikaisemmin väripinnat olivat paljon tasaisempia. Siveltimenjäljet eivät erottuneet niin selkeästi.” 

Soittaja VII, 2014.

Laine onkin selvästi monipuolistanut maalatun pinnan materiaalista luonnetta. Pinnat ovat luonteiltaan hyvinkin erilaisia, toistensa läpi kuultavia tai yhtä väriä selvästi korostavia. Laineelle ominainen tietty veistoksellisuus on kuitenkin säilynyt. 
Barokin taiteelle ominainen ruskea on myös säilyttänyt paikkansa Laineen paletissa, vaikka uudet kylläisemmät väri ovatkin tulleet mukaan. Innoittajana uusiin sarjoihin on toiminut espanjalainen barokkimaalari Francisco de Zurbarán (1598–1664), erityisesti hänen naispyhimysteoksensa, joissa naisten vaatteet ovat toisinaan jopa hätkähdyttävänkin värikylläisiä punaisine, keltaisine ja vihreine sävyineen.
”Heleä kylläinen väri tuo harmaan ja tumman kanssa uudenlaista jännitettä. Kirkkaat värit luovat tietyllä tavalla aivan uudenlaisen aksentin. Pajulahti näkee ”selvästikin Laineen tuotannossa ja väriajattelussa jonkin vaiheen olevan parhaillaan menossa”. 
Jäämme siis odottamaan uutta suuntaa.


***


Pekka Hepoluhta on säilyttänyt uskollisesti vähäeleisen havaintomaalarin tyylinsä. Kun kerroin eräälle ystävälleni lähteväni katsomaan Hepoluhdan värejä, hän totesi humoristisesti: ”Eihän niissä mitään värejä ole, harmaita ne ovat kaikki.” 
Pajulahti näkee Hepoluhdan töissä ennen kaikkea sen, miten värin avulla luodaan valoa. ”Hepoluhdalla on pyrkimys tuoda värin kautta valo esiin – ja tässä tapauksessa aika mieto valo, mikä tuottaa tietenkin samalla herkkyyden tunteen. Muoto on ikään kuin vain se pakollinen elementti, joka tuo valon esiin. Italiassa on hieno sanakin tälle, chiaroscuro, valohämy.” 

20.5., 2014.

Palaamme siis taas taidehistoriaan ja esimerkiksi Caravaggioon(1571–1610), joka oli yksi maalauksellisen valohämyn keskeisistä kehittäjistä. Ja löytyypä toinenkin taidehistoriallinen termi, sfumato, joka puolestaan yhdistetään usein Leonardo da Vinciin (1452–1519) – savunkaltaisuus, jolla luodaan utuinen ja sulauttava vaikutelma. Tiedän kuitenkin, että Hepoluhta itse voisi hämmentyä puheistamme, koska vannoutuneena havaintomaalarina hän ei ponnista kovinkaan paljoa kuvataiteen perinnetietoisuudesta. Yksi selitys voisi tietenkin olla Hepoluhdan varsin dominoiva harmaa eri sävyineen, mikä vie väistämättä katsojan savuiseen tai sumuiseen maailmaan. Sfumato on kuitenkin useiden kerrosten hidasta tekniikkaa, kun taas Hepoluhdan työt syntyvät nopeasti havainnosta.
Hepoluhta pelaa myös ovelasti jälkikuvilla. Joissain teoksissa hän on maalannut jälkikuvamaisen häviävän pienen heijastuman, ja Pajulahti huomauttaa, että ”katsojahan pystyy katsomistilanteessa myös synnyttämään oman silmänsä avulla jälkikuvan ja kiinnittämään siihen huomiota, ikään kuin siirtämään senkin osaksi teosta – onhan näyttelyn nimikin Katsomisesta.” 
Väri tulee aksentteina Hepoluhdan maalauksiin satunnaisilta tuntuvien esineiden kautta, jopa triviaalin tuntuisesti. Aiheella ei tunnu olevan hänelle juurikaan merkitystä – kunhan se on silmän edessä, katseen ja valon tuottamien muutosten kohteena. Pajulahti muistuttaa, että ”taiteilijan on aina ponnisteltava triviaalin ja ylitaiteellisen välillä, siihen sen pitäisi aina osua. Näissähän on osuttu.”


***


Johanna Aallon maalaukset tuovat Pajulahden mieleen Vapaan Taidekoulun vaikutteet, vaikka tämä onkin opiskellut Pariisissa École Nationale Supérieure des Beaux-Artsissa ja Kuvataideakatemiassa. ”Näissä tehot tulevat vähän samalla tavalla kuin Arnellakin, heleämpien tai kirkkaampien sävyjen rinnastamisella murrettuihin sävyihin – ja tumma on enemmän aksenttina. Mukana on myös kylmien ja lämpöisten välistä leikkiä, niillä pelaamista.” Aalto luo syvyyttä ja hengitystä maalaukseen juuri kylmien ja lämpimien värien avulla. ”Kylmät sävyt etääntyvät, lämpimät nousevat eteen ylös, mutta tumma voikin toimia molemmilla tavoilla – vähän riippuen sommittelusta ja sen tuottamasta rytmistä. Näillä elementeillä luodaan illusorista tilaa.” 

Nimeämätön, 2015.

Jotkut Aallon maalaukset lähenevät jopa impressionismia ja ovat miltei maisemallisia, jolloin väreillä voidaan myös saada aikaan väreilyä. Jotkut muistuttavat etäisesti ristikkoa tai sakkilautaa, mutta mistään pattern paintingista ei ole kyse – säännönmukaisuudesta poikkeaminen tuo oman rytminsä värien rytmin lisäksi, jotkut poikkeavat linjat myös korostavat värin roolia.
Kun tutkimme läheltä joidenkin maalausten laseeraustekniikkaa, saapuu galleristi yllättäen paikalle ja kysyy, että haluaisimmeko valot sammutettavaksi. Näin tehdään, ja värimaailma on aivan toinen. Muistan vielä sen ajan, kun Vapaassa Taidekoulussa ei saanut maalata kuin luonnonvalossa ja muistan myös sen hilpeyden, mitä tämä toisinaan Suomen olosuhteiden takia joissain aiheutti. Nyt tuli tunne, että jokainen työ on katsottava uudestaan, esimerkiksi syvyyssuuntainen vaikutelma muuttui useimmissa aivan toisenlaiseksi. Joissain maalauksissa koko tunnelataus muuttui. 
Maailma on joskus erittäin pieni, ja seuraava tarina on tosi. Kaksi päivää näyttelykierroksemme jälkeen kuvanveistäjäystäväni Heimo Suntio soitti ja halusi kertoa käynnistään Arnen näyttelyssä. Paikalla ei ollut muuta yleisöä, ja Suntio oli pyytänyt galleristia sammuttamaan valot. Täysin sama kokemus kuin meillä. Suntio vielä lisäsi, että varsinkin kolme maalausta, joihin hän oli ensin suhtautunut melko välinpitämättömästi muuttuivat kuin toisiksi: ”Keinovalon luoma kalvo hävisi, ja maalauksen oma valo alkoi tulla esiin todella hienolla tavalla.” 
Tätäkin on ehkä syytä vielä miettiä, kun puhutaan väreistä.

– Tor Arne, Maalauksia 2013–2015, Galerie Anhava 5.–29.3. 
– Lauri Laine, Maalauksia, Galleria Heino 14.3.–12.4. 
– Pekka Hepoluhta, Katsomisesta – maalauksia, tm-galleria, 11.–29.3. 
– Johanna Aalto, Galleria Ama, 7.–29.3. 
 
***

Elävät ja museoidut taiteilijat

Pessi Rautio totesi edellisessä Taiteessa (1/15, ’Uusi taidemuseo tuli jo’), että ”elossa olevalle taiteilijalle ei taida Suomessa olla aikaisemmin tehty nimikkomuseota”. Tämä ei ihan pidä paikkaansa.
Unkarilaispohjalaisen akvarellisti Nandor Mikolan (1911–2006) nimeä kantava museo toimi Vaasan tullipakkahuoneella vuosina 1995–2004. Sittemmin se sai lievän kohun myötä antaa tilaa Kuntsin modernin taiteen museolle, mutta on jatkanut vaatimattomammin toimintaansa Mikolan akvarellisalina (Raastuvankatu 21). 

Nandor Mikola (1911–2006), Kevätmaisema, 1985.

Lisäksi ähtäriläisen kuvanveistäjä Eero Hiirosen (s. 1938) vuonna 1975 toimintansa aloittaneeseen Pirkanpohjan taidekeskukseen rakennettiin vuonna 1934 rakennetun Sinisen talon lisäksi vuonna 1995 arkkitehti Kimmo Levannon suunnittelema Punainen talo, johon sijoitettiin Hiirosen ja Ähtärin kaupungin perustaman yhteisen säätiön myötä pysyvästi Hiirosen vanhempia veistoksia ja maalauksia – Hiirosen nimeä kantavassa, säätiölle lahjoitetussa kokoelmassa on 202 Hiirosen teosta eri vuosikymmeniltä. Lisäksi kokoelmiin kuuluu Hiirosen keräämää ja säätiölle lahjoittamaa ulkomaista nimigrafiikkaa. Pirkanpohjan taidekeskus on kuitenkin viime vuodet elänyt puolikuolleena, koska köyhtynyt Ähtärin kunta ei ole osoittanut sille rahaa. 

Eero Hiironen (s. 1938), Vesilähetys, 1995.

***

PS. Lukekaa muuten tästä linkistäTaiteen verkkosivuilta Pessi Raution blogikirjoitus 'Museoalan kytkykauppoja, bemari ja kinkku'. Olen täsmälleen samaa mieltä Raution kanssa.

Hyvää vapun jälkeistä päivää

$
0
0
Vappu meni.


Tuli marssittua väärässä rivistössä, kuten tätini minulle yllättäen eilen Pitkältäsillalta huusi. Tältä näytti rivistömme meno WTC:n kohdalla:


Olin minä itsekin vähän ihmeissäni. Toverit Kiilassa olivat kuitenkin näin asemoineet, muun muassa toveri Ropponen, joka on alla lipun varressa, joten eiku kaaderin mukaan – olihan meitä peräti kolme.


Johonkin tämän turhautumisen ja pettymyksen on ilmeisesti kanavoiduttava. Tutkiskelen sitä parhaillaan.
Osapuilleen 13-vuotiaana aloin ymmärtää yhteiskuntaa ja sen rakenteita. Nyt on vähän sellainen tunne, että kuluneet 45 vuotta ovat kuin valuneet hukkaan. Missä viipyy se hyvä elämä ja parempi maailma, jota olen kuvitellut olleeni kanssaihmisten kanssa rakentamassa? 

Julkaistua 629 & Näyttelykuvia 978: Ilman väitelauseita

$
0
0
Viime torstaina ilmestyi Kansan Uutiset (18/15), jossa oli juttuni Hannele Rantalan (s. 1952) näyttelystäIhanien aikojen loppu (24.4.–2.8.) Suomen valokuvataiteen museossa. Näyttely oli hieno ja koskettava, ja olipa vallan hauskaa, että kun haahuilin yksikseni saleissa, tuli sekaan toinenkin ihminen – ja sehän oli taiteilija itse. Emme olleet tavanneet aikoihin, joten oli hauska käydä pieni keskustelukin.

Ilman väitelauseita

Yhteiskunnallisesti kantaa ottava taide mielletään usein kuin väitelauseiksi. Odotamme tällaiselta taiteelta dokumentaarisuutta, jotka näyttää asioiden tilan – useimmiten tuo tila on kielteinen, ja sen kauheuden, epäoikeudenmukaisuuden, huonojen seurausten jne. todistaminen koetaan kriittisenä, jopa taistelevana tekona. Tällainen taide on nykyään useimmiten vasemmistolaista, mikä paradoksaalisesti tulee olemaan yksi taiteen ongelmista oikeistolaistuvassa tulevaisuudessamme. Miksi porvareiden pitäisi rahoittaa ja mahdollistaa vasemmistolaista taidetta? 
Viime aikoina on keskusteltu – tai ehkä pikemminkin huudeltu poteroista – vihervasemmistolaisen älymystön arroganssista, koska sen katsotaan tai tulkitaan luulevan tietävänsä paremmin. Keskuuteemme on juuri nyt alettu rakentaa kahtiajakoa, jonka toisella puolella on ”vihervasemmistolaisessa kuplassaan” elävä kaupunkilaisporukka ja toisella puolella se ”oikea kansa”. 
Sisäistetty herruus on aistittavissa jo monin tavoin. Olin taannoin mukana eräässä ryhmässä laatimassa ohjelmallista tekstiä. Kaikilla jäsenillä oli vasemmistolaisia mielipiteitä, mutta kun lauseita alettiin rustata, lopputuloksen sävyä jo ehdittiin pelätä. Koska kyse oli poliittisesti neutraalisti asetetusta ryhmästä, oli tekstin annettava ulospäin vaikutelma, joka ei johtaisi suoraan sylttytehtaalle. Kyse oli taiteilijoista tai muusta taideväestä. Ei heitä poliittisin perustein oltu tehtäväänsä valittu, mutta he olivat vasemmistolaisia kuin väistämättömänä sattumana – siksi että he olivat taiteilijoita. 
Teemu Mäki pohti samaa asiaa taiteellisen tutkimuksen kausijulkaisussa (Ruukku 2/14) – tekisi mieleni sanoa: vastaansanomattoman nerokkaasti – summaten näin: ”Äärimmäisen karkeasti yleistäen voi todeta, että valtaosa nykytaiteesta on vasemmistolaista, sillä yleensä se esittää ihmiset hauraampina, vähemmän autonomisina, vähemmän rationaalisina, vähemmän oman itsemme herroina ja rouvina ja väittää meidän olevan enemmän toistemme ja kuolevaisuutemme armoilla kuin kulutuskapitalismi olettaa, vaatii, toivoo tai uskottelee meidän olevan.” 

47 lähtöä, Montreal 1999.

Ajauduin taas miettimään tätä, kun katselin Hannele Rantalan (s. 1952) retrospektiivista näyttelyä Suomen valokuvataiteen museossa. Minulla ei ole aavistustakaan Rantalan poliittisesta suuntautumisesta, eikä hän tietääkseni ole tuonut sellaista esiinkään, mutta hän tekee tarkalleen juuri sitä, mitä Mäki ajatuksessaan esittää. Hän näyttää meille meidän haurautemme ja haavoittuvaisuutemme, toistemme ja kuolevaisuutemme armoilla olemisen äärimmäisellä herkkyydellä ja surumielisellä kauneudella mutta myös tietyllä armottomuudella – väitelauseiden sijaan kuin runona. 
Rantala ei ehkä ole suoraan taisteleva, hän ei kerro miten maan pitäisi maata, mutta hän antaa kuvallista muotoa niille tunteille, joita aikamme ei anna tulla esiin ja joita on väliin vaikeakin analysoida, koska niille ei aina ole vakiintuneita sanoja. Sanoja on toki joitain: Rantalan taiteen teemoja ovat olleet muun muassa kodittomuus, pakolaisuus ja siirtolaisuus. Meillä on todennäköisesti näille teemoille jokin mielikuva, joka on syntynyt median tuottamasta kliseisestä kuvavirrasta. Totta puhuessaankin kliseet tuottavat samalla kuitenkin vieraannuttamisefektin: kuvat toistavat toisiaan yksittäisten motiivien ja jo pelkästään sommittelun tasolla ja muuttuvat kuin pinnaksi ja merkeiksi, tunnistamisen apuvälineiksi, joiden emotionaalinen voima samalla pienenee, kun kyllääntymispiste tulee vääjäämättä vastaan. 
Kodittomuudelle voi antaa helposti kuvan näyttämällä sen, kuinka ihminen yöpyy väliaikaisessa leirissään kadunvierustalla, mutta miten antaa kuva sille, miltä kodittomasta oikeasti tuntuu. Miten kuvata turvattomuuden tunnetta, kaipuuta, vieraantumista? Miten päästään pelkän tunnistamisen hetken tuolle puolen? Venäläisen kirjallisuusteoreetikko Viktor Šklovskin mukaan ”taide pyrkii antamaan kokemuksen asiasta nähtynä, ei vain todettuna; taiteen keino on asioiden vieraannuttamisenja vaikeutetun muodon keino, joka kasvattaa havaitsemisen vaikeutta ja kestoa, sillä taiteessa vastaanottoprosessi on itsetarkoituksellinen, ja sitä on jatkettava. Taidetta on kokemus asian tekemisestä – se mitä on tehty ei ole taiteessa oleellista. 
Näyttelyissä on tapana kertoa teosten tekniikka: hopeagelatiinivedos, öljy kankaalle jne. Rantalalla on usein mukana elementti, joka ei manifestoidu materiaalisuutensa kautta: teko. Hän ei ole performanssitaiteilija, mutta mukana on useimmiten performatiivinen elementti. Tukholmassa hän lakaisi kolmen viikon ajan parkkipaikkaa, New Yorkissa siltaa. Monien siirtolaisten ja pakolaisten päätyö uudessa maassa on usein siivous huolimatta heidän koulutuksestaan. 
Harrastelijataiteilijat jäljittelevät – vaikkapa akvarelleja maalatessaan – usein sitä, mitä taiteilijat tekevät. Näin ei kuitenkaan jostain syystä ole nykytaiteen laita. Mutta miksi ihmeessä? Mikä estäisi ottamasta harjaa ja lakaisemasta parkkipaikkaa edes parina päivänä? Veikkaan, että työn tuottama tunnekirjo olisi paljon kiinnostavampi, monimuotoisempi ja pitkäkestoisempi kuin sitä kökköä akvarellia tuijotellessa. 

The Bridge, New York, 2014. 

Julkaistua 630 & Näyttelykuvia 979: Muodonmuutoksia ja rajatiloja

$
0
0
Viikko sitten sunnuntaina ripustimme Galleria OrtonissaAnne Meskanen-Barmanin (s. 1966) näyttelyn (27.4.–22.5.). En päässyt maanantaina paikalle pitämään avajaispuhetta, koska olin Lahden taideinstituutissa työkeikalla. Tein sen kutenkin paperille luettavaksi ja tiivistin siitä oheisen taiteilijaesittleyn verkkoa varten:

Taidemaalarit ripustavat veistoksia. Pekka Barman (s. 1962) ja Olavi Pajulahti (s. 1944) työssään.

Muodonmuutoksia ja rajatiloja

Kuvanveistäjä Anne Meskanen-Barmanin (s. 1966) luovan työn juuret ovat osittain teatterissa. Jo lapsuudesta alkanut harrastus vei hänet nuorisoteatteriin ja Valkeakosken kaupunginteatteriin, ja hakipa hän Tampereelle ja Lahteen opiskelemaan teatteria ennen kuin päätyi kuvataiteilijan uralle. Hän itsekin totesi, kun haastattelin häntä noin vuosi sitten: ”Teatteri on ollut tässä tärkeä, työni ovat usein lavastuksenomaisia, näyttämöllisiä… kyllä se tulee sieltä.” 
Teatterista poikkeavaa on tietenkin tapa, jolla Meskanen-Barman installoi veistoksiaan. Ei ole näyttämön, rampin ja katsomon rajalinjoja, ei varsinaista optimaalista tarkastelusuuntaa. Useinhan taiteilijoita kehutaan siitä, että he ”ottavat tilan hyvin haltuun” – Meskanen-Barman tekee epäilemättä senkin mutta myös vähän enemmän. Hänen veistoksensa tulevat tilaan tai lähtevät sieltä: katsojan mielikuvitus ei pysähdy rakenteellisiin esteisiin, seiniin, nurkkiin tai kattoon. Meskanen-Barman on muutenkin rajoja kaihtava tai niillä leikittelevä taiteilija. Yksi hänen metodeistaan on elollisen ja elottoman risteyttäminen – ja nyttemmin myös erilajisten elollisten risteyttäminen, siksi hänen toisinaan varsin absurdi ja surreaalinen kuvamaailmansa saattaa joissain katsojissa herättää jopa torjuntaa: eihän näin ole oikeasti, ei näin saa olla.
Olemme siis jo alitajunnan alueella tai siinä logiikassa, jota unen tai unen ja valveen rajatila tuottaa. Juuri tällaisia jakolinjoja Meskanen-Barman tuottaa töidensä herättämillä kaksoismerkityksillä, jotka haarukoivat elämän suuria kysymyksiä dialektisten vastaparien kautta: huumori–kauhu, syntymä–kuolema, ruma–kaunis, tosi–epätosi…


Toisaalta Meskanen-Barman on myös selkeästi humoristi. Koska hänen työnsä koostuvat useimmiten hybrideistä, muodonmuutoksista ja rajatiloista, ne lähestyvät samalla myös huumorin ydintä. Huumori syntyy havaitessamme toisiinsa sopimattomia elementtejä, kun taiteilijan törmäyttämien erilaisten ideoiden välille syntyy yllättävä ja odottamaton yhteys. Yllättävä käänne tai asioiden nurinkurinen suhde toisiinsa voi huvittaa tai laukaista nauruksi ratkeavan ilon, mutta outo tilanne voi johtaa myös hämmennykseen, ja  torjuntaan. Tässä lienee Meskanen-Barmanin suuri dialektinen vastapari, jonka liikkeessä me kaikki oikeastaan elämme, jos uskallamme tunnistaa ja tunnustaa sen. 
Meskanen-Barmanin veistokset houkuttelevat katsojat mielikuvaharjoitukseen, jossa voimme olla vähemmän tietoisesti läsnä ja siten ehkä vähän paradoksaalisesti enemmän oikeita ihmisiä.

Anne Meskanen-Barman ja yksi hybrideistä. Kuva: Sirpa Viljanen.

Julkaistua 631 & 632: 12 h taidemaailmassa & Puhdasta, kasvatusta, terapiaa

$
0
0
Taideyliopiston lehti IssueX (huhtikuu 2015) ilmestyi eilen. Minulta oli siinä kaksi juttua, toinen lyhyt raportti ja toinen teemahaastattelu: 

12 h taidemaailmassa 

Kuvataideakatemia tutustutti opiskelijoita suomalaiseen taidemaailmaan 12 tunnin maratontapahtumassa. Hegemonia ja tulevaisuuden taiteilijat hahmottivat yhteistä pelikenttää ja sen sääntöjärjestelmiä.

Helmikuun 6. päivä Exhibition Laboratory täyttyi opiskelijoista ja taidemaailman vaikuttajista, joita tentattiin puolilta päivin aina puoleen yöhön saakka.
12 h taidemaailmassa -tapahtumalla on jo pitkät juuret. Kuvataideakatemian Taiteilija taidemaailmassa -hankkeen käynnistivät tunnettu serbialaistaiteilija Milica Tomić ja Kuvataideakatemian lehtori Irmeli Kokko vuonna 2007. Hankkeeseen on osallistunut noin sata opiskelijaa, jotka ovat haastatelleet yhteensä 53 keskeistä taiteen vaikuttajaa usean vuoden aikana.

Työryhmän tarkoituksena on ollut ”kirkastaa taiteen ja luovien alojen merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla ja muodostaa yleiskuva nykyisestä taidekentästä, jossa taiteen keskeinen merkitys hahmottuu”. Taidekentän rakenteet ovat aika monimutkaisia ja -lonkeroisia, mutta tilaisuudessa monipuolisesti edustettuina olleet tahot selvensivät omia tarkoitusperiään ja toimintaperiaatteitaan havainnollisesti. Luovien alojen merkitystä niille tuskin tarvitsee kirkastaa, ja yksi huoli olikin poliittisen kentän tavoittaminen – tilaisuudessa olisi ehkä pitänyt olla mukana kulttuuri- ja taidepolitiikasta kiinnostuneita poliittisia toimijoita.

Kriitikot päivystivät

Tapahtuman avasi Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg, ja tapahtuman hengen mukaisesti tarjolla oli myös vaihtoehtoinen avauspuhe, jonka piti kuvataiteilija Tuomo Tuovinen. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja ja keskusteluita opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Taiteen edistämiskeskuksesta, museomaailmasta ja gallerioista, säätiöistä ja rahastoista, Framesta, läänintaiteilijoilta, kulttuuritoimittajilta, taideopiskelijoilta ja jo vähän kokeneimmilta taiteilijoilta. Esiintyjiä oli kolmisenkymmentä ja ”päivystäviä kriitikoita” neljä.

Tiina Rosenberg avaamassa tilaisuutta.

Keskeisinä teemoina toimivat talous ja vapaus – kaksi ääripäätä, joihin taidekeskustelu yleensä ennemmin tai myöhemmin päätyy. Moneen suuntaan vellonutta keskustelua piti koossa toimittaja Aleksis Salusjärvi.

Aikaa puhua taiteesta

Taiteilija taidemaailmassa -kurssia vuosina 2013–14 vetänyt kuvataiteilija Minna L. Henriksson piti tapahtumaa onnistuneena, mutta korosti myös sitä, että lopputapahtumaan se ei saa loppua.
– Tapahtumassa oli kerrankin aikaa puhua taiteesta, sillä se ei ollut vain tunnin tapahtuma, jossa raapaistaan pintaa. Tästä pitäisi ehdottomasti jotenkin jatkaa. On tullut kommentteja, että nyt puhuttiin liikaa rahasta – pitäisi puhua enemmän sisällöistä, toteaa Henriksson.

Grand old Pirtolakin oli mukana.

– Toisaalta kun puhutaan taiteen rakenteista, on pakko puhua rahasta, vaikka samalla täytyy muistaa, ettei rahan saa antaa sanella sitä, mistä ja miksi puhutaan.
Henriksson korostaa sitä, että hankkeen myötä tehdyt videohaastattelut tarjoavat hyvää vertailumateriaalia muun muassa tietoa kehityskuluista, trendeistä ja kentässä tapahtuvista muutoksista. Pelkät tapaamiset ja haastattelut eivät kuitenkaan riitä.
– Materiaalia on käyty myös kriittisesti läpi puhetapoja purkaen ja analysoiden. Kyseessä on aina myös oppimistapahtuma, hän sanoo. 

Jatkoa seuraa syksyllä

Hyvä esimerkki materiaalin aikajanan hedelmällisyydestä kriittiselle tarkastelulle on vaikkapa se, että osa haastatteluista on tehty ennen vuoden 2008 talouskriisiä, joten verrokkina nykytilanteen tuoreimmissa haastatteluissa asenteet saatavat erota senaikaisista asenteista. Ennen esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriössäkin puhuttiin innolla maabrändäyksestä ja kulttuurin vientihankkeista, mutta nyt nämä teemat ovat jääneet taka-alalle.
Yksi tilaisuuden suurimmista haasteista oli, että useimmat keskustelijat toimivat pitkälti ”virkansa puolesta”, jolloin keskustelua leimasi välillä perusteetonkin optimismi. Tätä purki sopivasti yleisön aktiivisuus – muun muassa kuvataiteilija Merja Puustinen esitti melko ärhäköitä kommentteja.
Tapahtuma videoitiin kokonaisuudessaan, ja materiaali löytyy Kuvataideakatemian verkkosivuilta uniarts.fi.

Henrikssonin mukaan jatkoa projektille seuraa ensi syksynä, mutta sen tarkempi sisältö on vielä avoin. Tarvetta tutustua paremmin reaaliseen taidemaailmaan ja sen toimintaperiaatteisiin tuntuu Kuvataideakatemiasta löytyvän. 

Puoliltaöin opiskelijatkin pääsivät lavalle.

***

Puhdasta, kasvatusta, terapiaa

Taiteen itseisarvosta ja välinearvoista – muun muassa hoivataiteesta – on käyty kulttuuripoliittista keskustelua alkuvuodesta, vaikka keskeiseksi vaaliteemaksi ei taiteesta varmaankaan ole. Miten pedagogit tarkastelevat vapauden ja soveltavuuden hankauspintoja?

Monet taiteilijat ovat perinteisesti kieltäneet taiteen terapeuttisen ulottuvuuden. Syy juontaa taiteelta vaaditun puhtauden, vapauden ja intressittömyyden pitkästä historiasta. Toisinaan ongelma kierretään toteamalla, että taide ei ole terapiaa, mutta sen synnyttämät elämykset voivat olla terapeuttisia ja eheyttäviä. 
Monen taiteilijan suuhun on myös laitettu ajatus siitä, että taidetta ei voi opettaa. Oscar Wilde totesi näin: ”Taidetta ei voi opettaa yliopistoissa. Taiteilijan muovaa se mitä ihminen katsoo, ei se mitä hän kuuntelee.” 

Eri asioita yhtä aikaa 

Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan professorin Eeva Anttilan mukaan taiteen ja taidekasvatuksen itseisarvon ja välinearvojen eroa korostavan keskustelun aika on ohi. ”Olemme jo ymmärtäneet, että silloinkin, kun emme tavoittele välineellistä hyötyä, sitä tapahtuu. Toisaalta jos tavoittelemme vain hyötyä, voi olla että ei tapahdu mitään, ei edes sitä hyötyä.” Anttilan mukaan taidetta ei tarvitse puhdistaa sen hyödyistä, jos ne liittyvät siihen orgaanisesti.  ”Ihminen voi kokea samanaikaisesti erilaisia asioita. Kun ihminen kokee voimakkaan taide-elämyksen, hän ei osaa eritellä mitä tapahtuu. Hyöty voidaan joskus tunnistaa tai jopa todentaa, mutta useimmiten hyötyä on mahdoton ennakoida tai mitata. Toisaalta, onko vaikkapa mielekkyyden kokemus hyötyä vai itseisarvoa? Nämä asiat liittyvät toisiinsa.”
Teatteripedagogiikan koulutusohjelmaa johtava lehtori Riku Saastamoinen muistuttaa kuitenkin siitä, että me emme  tiedä, mistä taiteelliset ideamme tulevat.


”Jossain mielessä taide on lähtökohtaisesti leikin kaltaisesti intressitöntä. Teatterissa on pitkään puhuttu soveltavasta teatterista, jossa se otetaan välineeksi jonkun asian oppimiseen tai terapiaan. Taiteella on näitä ulottuvuuksia, mutta taiteessa on aina jotain, joka jää ulkopuolelle ja jota ei voi valjastaa. Siinä se voima onkin: taidetta ei saada suitsittua pelkän hyödyn ja tuottavuuden välineeksi.”
Kohderyhmien huomioon ottaminen ei Anttilan mukaan ohjaile taidetta edes soveltavissa muodoissa. ”Aina on mielekästä ja eettistä pohtia sitä, mitä esitetään ja kenelle. Se ei ole soveltamisen ongelma, vaan eettisyyden ja mielekkyyden ongelma. Kontekstin ja vastaanottajan position pohtiminen ei automaattisesti tee taiteesta soveltavaa tai pedagogista.”
Saastamoinen mukaan terapiasuhde tuottaa kuitenkin erilaisen vastuun: taide asettuu hieman eri kohtaan, jos kohteena on ihminen, jonka pitää saada muutos elämäänsä. ”Kuitenkin taide sisältää koko ajan ulottuvuuksia: sillä voi oppia, sillä voi parantua, se voi vain olla.”
Väheneekö taiteen määrä, kun draama alistetaan oppimiselle? Saastamoinen toteaa, että jos vain orjallisesti seurataan jotain ulkoapäin määriteltyä tiukkaa opetussuunnitelmaa, jää taiteelle ominainen yllätyksen ja sattuman elementti kyllä helposti puuttumaan. Anttilan mukaan opettajakin voi olla avoin yllätyksille ja miettiä samalla myös sitä, mikä on opetussuunnitelma.
”Ei opetussuunnitelma koskaan toteudu kirjoitettuna. Hyvällä pedagogilla on omakohtainen kokemus taiteen voimasta, joka asettaa muut asiat toiseen vinkkeliin. On täysin mahdollista työskennellä pedagogisessa kontekstissa siten, että taide ilmenee.”
Miten taiteilijat uskaltavat rohkeasti olla taiteilijoita, vaikka menisivät hyvinvointikontekstiin? Anttilan mukaan tämä on yksi tapa vallata tilaa taiteelliselle toiminnalle uusista paikoista. ”Taiteilijan pitää yrittää myös vapauttaa itsensä. Täytyy muistaa, että kyse on aina diskursseista, joissa taiteilijan on otettava oma paikkansa ja löydettävä myös välitilat. Kieli on aina valtaa, mutta diskurssin vangiksi ei saa jäädä, vaan sitä on osattava hyödyntää tarvittaessa, vähän kuin Troijan hevosena.” 

Vitalisoivat prosessit 

Kuvataideakatemian maalaustaiteen professori Tarja Pitkänen-Walter pitää ajatuksia taiteen vapaudesta ja itseisarvosta monimutkaisena kysymyksenä. ”Taiteilijan työhuoneella voidaan puhua taiteen vapaudesta, mutta sitten kun taide tulee sieltä ulos, missä on se vapaus? Taide liittyy moniin institutionaalisiin asioihin ja yhteiskunnallisiin kuvioihin, kuten terapiakin. Terapia pyrkii tuomaan tasapainoa johonkin asiaan, joka on mennyt niin pieleen. Kaikessa työssä ja mitä teemme on omat ääripäänsä. Kun ne halutaan laittaa keskustelemaan, voi syntyä jotain terapeuttista. Näen, että kuvataiteessa prosessissa on jotain vitalisoivaa silloin kun prosessi onnistuu.” Hänen mukaansa erottelut ovat mustavalkoisia: terapia on ikään kuin ulkoistettu, ja myös leikki on ollut jotain sellaista, joka ei mitenkään kuulu taiteeseen.
Pitkänen-Walterille kategoriat eivät ole itsestään selvinä, vaan hän näkee ne erilaisina, päällekkäin menevinä funktioina, jotka eivät ole irti taiteesta. Tätä hän korostaa opettajan roolissa silloin, kun puhuu opiskelijan kanssa esimerkiksi keskeneräisen työn äärellä. ”Siinä tapahtuu outo kohtaaminen. Emme puhu henkilöistä vaan siitä työstä. Syntyy kohtaamisen tapa, johon en ole törmännyt missään muualla. Ehkä se on ollut minulle kaikkein arvokkainta taideopetuksessa. Opettajana se vitalisoi minua.”


”Psykoterapian prosesseissa puhutaan henkilöistä, henkilön aistimuksista ja kehosta, mutta kyllä teoksenkin äärellä puhutaan aistimuksellisuudesta. Kuitenkin kyseessä on sellainen kohtaamisen alue, jossa ei ole kyse subjektista – emme operoi pelkästään tietoisen alueella, vaan se on enemmän vuoropuhelua siitä, mitä voisi olla. Parhaimmillaan se on varsin voimauttavaa. Kai sitäkin voisi nimittää terapiaksi?”
Entä sitten soveltavuus? Onko taiteen mentävä voimakkaammin mukaan ympäröivään yhteiskuntaan? ”Kyllähän taide saa yrittää olla oma alueensakin, mutta taiteella menee nyt niin huonosti, että sen ei kannata olla yksin. Taide on selvästi marginalisoitumassa.”
Pitkänen-Walterin mukaan taideväen ei ole varaa olla arrogantti. ”Arroganssia riittää muutenkin, niin että ei sitä kannata ryhtyä ihan työstämällä tekemään. Omanarvontunto on asia erikseen: sitä meillä tulisi olla huomattavasti enemmän.” 

Marginaali ja valta 

Musiikkikasvattaja, Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulun assistentti Tuulikki Laes valmistelee väitöskirjaa musiikkikasvatuksen demokratisoinnista. ”Tarkastelen marginaalikäytänteitä, marginaalissa tehtävää musiikkia. Marginaalisuuden voima kiinnostaa minua, sillä sen kautta voi tutkia myös valtarakenteita ja sen syrjäyttäviä rakenteita.”
Laes kokee nykyterminologian, kuten taiteen soveltavan käytön ajan henkeä kuvaavana catchphrasena. ”Hyvinvointiprojekteja rahoitetaan paljon, ja niillä halutaan perustella taiteen paikkaa yhteiskunnassa. Totta kai siinä on muusikon näkökulmasta ongelmallisuutta, mutta pedagogina olen pohtinut terapian ja taiteen rajapintoja ja yhteyttä. Tiedän, että hoitomaailmassa taiteella on merkittävä arvo. Pedagogina ja muusikkona olen kuitenkin aika varovainen sen suhteen, että kenelle taidetta tarjotaan terapiaksi. Katson asiaa vähemmistönäkökulmasta. Jos ihmisellä on esimerkiksi joku erityisominaisuus – hän istuu vaikkapa pyörätuolissa – ei se tarkoita sitä, että hänelle pitäisi tarjota musiikkia terapiana. Eivät kaikki ihmiset tarvitse terapiaa. Kaikilla ihmisillä on oikeus kehittää musiikki- tai taidesuhdettaan ja luoda uutta. Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve luoda ja osallistua aktiivisesti kulttuuritoimintaan. Se saattaa joskus unohtua.”
Laesta kiinnostaa se, kuka saa tehdä taidetta ja kuka saa luvan esiintyä. Kuka sen luvan antaa ja millä perusteilla sen voi ottaa? Esimerkiksi Pertti Kurikan Nimipäivät on sen ottanut. Laesta ärsyttää keskustelu siitä, olisivatko he voittaneet Uuden Musiikin Kilpailua ilman kehitysvammataustaa. ”Tässä muutenkin medikalisoituneessa nykymaailmassa ihmisten eteen laitetaan se vamma ja ihminen laitetaan edustamaan sitä.”

PKN. Kuva: Pekka Elomaa.

Laes tuo esiin myös julkisuuden: muuttuuko taide todeksi vasta kun se on julkista? Tätä voi myös lähestyä pedagogisesti ja pohtia, annetaanko julkiseksi tulemiselle mahdollisuuksia. Laeksen mukaan inkluusio ei toteudu. ”Meillä on ehdollinen käsitys siitä, kenelle taiteilijuus kuuluu. On paljon näkymättömiä tapoja määritellä rajat. Muille voidaan sitten antaa musiikkiterapiaa.”
Instituutioiden rooli on usein rajoittava. Musiikkikasvatuksessa halutaan ajatella, että musiikki on osallistavaa, että kaikilla olisi mahdollisuus tehdä musiikkia, mutta usein se on kuitenkin instituutioiden ja tiettyjen vaatimusten rajoissa sallivaa, ehdollista ajattelua. ”Voidaanko siis edes sanoa, että ’musiikki kuuluu kaikille’?” Laes miettii.
Hyvinvointitaidekin on Laeksen mukaan ongelmallista. ”Taidehan sinänsä voi tehdä hyvää tai pahaa, se voi olla moraalitonta, hallitsematonta tai poliittista. Musiikilla voi jopa kiduttaa ihmistä. Hardcore metal voi olla jollekin nuorelle tärkeä psyykkisen itsesäätelyn väline, mutta jollekin se voi aiheuttaa ahdistusta.”
”Kaikella taiteella on myös yhteisöön vaikuttava, sosiaalinen ulottuvuus. Jokaisen ihmisen pitäisi tavoitella humaania käsitystä, jonka mukaan näemme kaikissa ihmisissä potentiaalia ja jokaisen mahdollisuudet tehdä ja osallistua sosiaaliseen taiteen tekemiseen ja kokemiseen.”

Yhteiskuntasopimusta odotellessa

$
0
0
Näin Wikipediassayhteiskuntasopimuksesta, jota Jean-Jacques Rousseau luonnehti luonnontilassa olevien ihmisten keskinäiseksi sopimukseksi, jolla perustetaan valtio: "'Luonnontilainen' ihminen ei G.W.F. Hegelin mukaan voi olla 'yksilö' siinä mielessä kuin yhteiskuntasopimus edellyttäisi. Lisäksi ajatus 'sopimuksesta' edellyttää jo itsessään lakien ja järjestäytyneen yhteiskunnan olemassaoloa. Hegelin arvostelun ydin on, että puhe luonnontilassa tehdyistä sopimuksista on sisältöä vailla."
Mutta lähempänä luonnontilaa me nyt varmaankin taas olemme – siis sitä taistelua, mitä Thomas Hobbes aikoinaan kuvasi. Hobbesin mielestä ihminen on perusluonnoltaan pahansuopa, minkä vuoksi elämä luonnontilassa on ”yksinäinen, kurja, häijy, raaka ja lyhyt”.
Kommunitaristit taasen tuumivat, että yhteiskunnan olemassaoloa ei tarvitse erikseen selittää yhteiskuntasopimuksella, koska se on muutenkin ihmisen luonnollinen olotila.
Pitäisisi tehdä töitäkin, mutta taidan käyttää vapauttani ja lähteä Roballe oluelle. Juon taidetta ja vapautta ja yhteiskuntaa miettien Malmgårdin H.O.D.A.:n, jonka kuvailu tuo mieleeni vaikkapa herkän veistoksen, jonka joku voisi tehdä: "Valkoinen vaahto on keskikokoinen, katoaa vähitellen ja jättää hieman pitsiä."  


Tämä oli muuten täysin spontaani ja vastikkeeton mainos.
Jos joku kaverini hiffaa paikan, tarjoan oluen klo 13.30. 

PS. Myöhemmin. Ketään ei kuulunut, joten tarjosin itselleni toisenkin oluen. Palasin sitten töihin. Purkaukseni varsinainen syy on tietenkin se, miten kieli muuttuu joutavanpäiväiseksi. 'Yhteiskuntasopimus' on filosofinen käsite, jolla on on ollut melko tarkasti rajattu ja mielekäs käyttötarkoitus. Nyt se on valjastettu tympeän reaalipolitiikan käyttöön. Yhteiskuntasopimuksella tarkoitetaan nyt työläisten olojen tarkoituksellista heikentämistä. Vähän niin kuin tuo surkuhupaisa eufemismi 'yhteistoimintamenettely', joka tarkoittaa käytännössä yleensä lomautuksia ja irtisanomisia. Tai kokoomuslaisten suosima 'vastuullinen talouspolitiikka', joka tarkoittaa sekin vain työläisten aseman kurjistamista.   

Eiköhän se oikea vastuullisen iskun paikka olisi aliverotetut pääomatulot: "Osinkoja on ollut vuosina 1993–2012 jaossa lähes luonnollisille henkilöille 48 000 000 000 euroa." (Esko Seppänen, KU 13.9.2014.

Lopetetaan kulttuuriministerin pesti – väliaikaisesti

$
0
0
Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä toivon sitä, ettei uuteen hallitukseen tule lainkaan kulttuuriministeriä. Tulihan tämäkin nyt sitten nähtyä. Ministerinpestejä tullaan ilmeisesti vähentämään, ja nyt totisesti toivon, että yksi poistettavista ministereistä tässä tilanteessa olisi juuri kulttuuriministeri. Meillä on eri nimellä toki ollut sellainen vuodesta 1970, mutta kulttuurivihamielisestä tai tympeään nationalismiin taipuvaisesta tai poliittiseen ohjailuun halukkaasta ja ymmärtämättömästä kulttuuriministeristä olisi todennäköisesti enemmän haittaa perustuslain 16. pykälän mukaiselle vapaalle taiteen kehitykselle kuin asian jättämisestä pelkkien virkamiesten varaan.
Muistan vielä aivan liian hyvin vuosien 1999–2007 kolme mitätöntä toimijaa, Lindénin, Drombergin ja Saarelan, sittemmin Karpelan.
Näin on nyt pakko todeta, vaikka olin mukana allekirjoittamassa Taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteita, jossa haluttiin erillistä kulttuuriministeriä.
Katsotaan sitten neljän vuoden päästä uudelleen.

Julkaistua 633: Dadaa ja dokumenttia

$
0
0
Keskiviikon Kirkko ja kaupungissa (17/15) ilmestyi juttuni kahdesta Ismo Kajanderin (s. 1939) näyttelystä: AnartistiNykytaiteenmuseo Kiasmassa (17.4.–9.8.) ja VintageSuomenvalokuvataiteen museossa (17.4.–2.8.). Nyt on pakko tunnustaa, että en ole ihan tyytyväinen vähän liian nopeasti kirjoittamaani juttuun. Lamaannuin jo aloittaessani, koska mielestäni erittäin kiinnostavan ja merkittävän taiteilijan kahden eri lajin retrospektiivit olivat vähän liikaa tarjolla olevaan tilaan nähden. Olisin halunnut ainakin kolminkertaisen tekstimäärän löytääkseni kiinnostaville näkökulmille tilaa. Nyt jäi vähän tuoteselostemaiseksi – mutta menkää itse katsomaan, nämä ovat yksiä vuoden tärkeimmistä näyttelyistä:

Dadaa ja dokumenttia

Maalaustaidettamme leimasi 1960-luvun alussa voimakas taistelu abstraktin ja vapaampaan ilmaisuun pyrkivän informalismin välillä. Taiston katveessa tapahtui kuitenkin muutakin. Ranskalaiseen uusrealismiin ankkuroituvat Juhani Harri (1939–2003) ja Ismo Kajander (s. 1939) aloittivat maalareina, mutta maalausteline hävisi nopeasti: Harri alkoi tehdä laatikoihin melankolisia esinekoosteita ja Kajander puolestaan alkoi irrotella dadan ja surrealismin hengessä tehdessään esinekoosteveistoksiaan ja -installaatioitaan. Molemmat käyttivät arkista löytömateriaalia. 
Kajander on jatkanut omaleimaista kuvataiteellista toimintaansa, vaikka alun vastaanotto ei taidepiireissä ollutkaan kovin rohkaiseva. Ison osan energiaansa hän on kuitenkin suunnannut valokuvataiteemme saattamiseksi nykyiseen kukoistustilaan. Hän toimi pitkään Taideteollisen korkeakoulun opettajana, ja vuonna 1978 hän oli perustamassa valokuvagalleria Hippolyteä, jonka näyttelytoimintaa hän johti kymmenisen vuotta. Sittemmin hän toimi pitkään Turun piirustuskoulun rehtorina. 

Ratsastajapatsas, 2011–2013.

Kiasmaan on koottu huikea kooste Kajanderin esineteoksista 1960-luvulta aina tähän vuoteen saakka. Hän on väliin leikittelevä ja humoristinen, väliin voimakkaasti yhteiskunnallinenkin, mutta ei sellaisenakaan paatoksellinen. Hieman pateettinen hän on ehkä oman suuren rakkautensa – Eva-puolison suhteen – suhteen, mutta on varsin hellyttävää katsoa jättikokoista pressulle tehtyä Evan suudelmaa, joka samalla on viittaus surrealistilegenda Man Rayn (1890–1976) ikuistamiin Lee Millerin huuliin 1930-luvulta. 

Big Kiss, 1993.

Kiasma on tehnyt oivan ratkaisun rekonstruoimalla yhteen saliin Kajanderin läpimurtonäyttelyn helsinkiläisessä Galleria Agorassa vuonna 1964. Tällaista pitäisi tehdä useamminkin. Kun teoksista muotoutuu elinkaarensa aikana yksittäisiä ja yleensä hillityn modernistisesti esitettäviä museotöitä, jotain aina häviää. Konteksti muuttuu toiseksi. Miten esimerkiksi välittää nykykatsojalle Kajanderin anarkismi ja säännöistä piittaamattomuus? Kiasman ratkaisu on toimiva: näyttelystä olisi helppo sanoa, että sen ripustus on kaoottinen, pursuava ja siten epäonnistunut, mutta ehkä on kuitenkin juuri toisin: Eikö Kajanderia ole syytä esitellä villisti? Onhan hän itsekin kartellut ylevää koko uransa ajan. 
Esinekoosteissaan Kajander on omien salapolkujensa kulkija, mutta valokuvan puolella hän on varsinainen suurmies. Opetuksen ja galleriatoiminnan lisäksi hän on uranuurtaja monella tavalla. Jo pelkästään yksi kirja, Portsa (WSOY 1983), jossa Kajander kuvasi lapsuutensa työläismaisemia Turun Port Arthurissa, riittää tekemään hänestä klassikon. 

Mona Lisa, sarjasta 9x12.

Nuorempi Kajander vannoi dokumentaarisuuden nimeen, mutta vanhempana hän on antanut tilaa leikkisälle romanttisuudelle. Koko kaari näkyy hienosti Suomen valokuvataiteen museon näyttelyssä, jossa esitellään Kajanderin keskeiset sarjat – monet myös vintage-vedoksina ja alkuperäisille ripustuksille kunniaa tehden.

Neljän vuoden välein

$
0
0
Kirjoitin eräässä radiokolumnissani vuonna 2011: "Olen aina ajatellut, että Suomessa alkaa olla jo autuaasti takanapäin se aika, jolloin oli tarpeen pelätä ahdasta ja ankeaa nationalismia, joka tukahduttaa kulttuurin kehittymistä. Nyt en ole siitä enää niin varma."
Täytynee toistaa ajatuksensa – nyt siis neljän vuoden kuluttua. Jäämme odottamaan taas seuraavaa neljää vuotta. Minulta loppuu kyllä kohta vuodet.

Julkaistua 634: Hyvä kritiikki on

$
0
0
Arkkitehti joutui taannoin maaliskuussa pieneen myrskynsilmään, kun erästä sen juttua ja kriittistä osuutta vähän veivattiin: julkaistaanko vai ei? Lopulta julkaistiin. Päätoimittaja Jorma Mukala teki hyvät johtopäätökset: kritiikistä tulee keskustella. Hän itse kirjoitti aiheesta tuoreimmassa numerossa (2/15) ja aloitti myös sarjan, jossa asiasta jatketaan keskustelua. Minulta tilattiin ensimmäinen puheenvuoro. Ihan hengen jättiläinen en jutussani ole, mutta päätin pysyä perusasioissa ja olla vakava – vaikka joku voisi tietenkin sanoa 'pateettinen'. Journalismia halusin korostaa erityisesti, koska se alkaa olla jo kohta katoava luonnonvara. Lehtitalot tuntuvat nykyään olevan enemmän vastuussa osakkeenomistajille kuin lukijoille. Koen siis journalismin etiikan olevan pahasti vaaravyöhykkeessä.
[Jutussa mainitut kritiikin ja muiden juttujen suhteet voisin vielä ajantasaistaa: olen tänä vuonna julkaissut 38 juttua, joista kritiiksi luokiteltavia on 12. Ja kun taiteensosiologiassa aito empiria on tärkeää ja koska joku kriitikoksi haikaileva saattaa jopa lukea tätä, mainittakoon vielä ammattikriitikoksi itsensä mieltävän kirjoittajan ansiotulot varsinaisista kritiikeistä kuluneelta neljältä kuukaudelta: 3180,00. Se tekee kuukautta kohti 795 euroa – siis brutto. Ja olen todennäköisesti, kuten alla jutussakin mainitsen, sekä ahkera että joltisenkin menestynyt. Kirjoitan kriitikkejä säännöllisesti kolmeen lehteen.]


Hyvä kritiikki on 

Taiteilijoiden pettymys kohdistuu kritiikkiin, jota ei ole: ”Tein paljon työtä, ja kukaan [toisinaan lue = Helsingin Sanomat] ei edes kirjoittanut.” Kritiikki on osa huomiotaloutta. Kritiikin arvo taiteilijalle tuntuu olevan taiteilijan olemassaolon noteeraaminen.
Kuolevassa kriitikkokunnassakin pettymys kohdistuu kritiikkiin, jota ei ole. Suurin osa kollegoistani on alityöllistettyjä, isolta osalta julkaisukanavat ovat hiipuneet. Olen ahkera ja kaiketikin menestynyt, mutta en elä kritiikillä. Olen kuluneena vuonna julkaissut eri medioissa 27 juttua, joista 10 luokittelen kritiikeiksi. Miellän itseni ammattikriitikoksi, mutta vuoden mittaan julkaisemistani jutuista korkeintaan kolmannes on kritiikkejä. Muut tekstit ovat parempituottoisia. 
Hyvän kritiikin tulee olla sekä asiantuntevaa että journalistisen etiikan mukaista. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein ja journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä. 
Tavoitteita voi kuitenkin olla useita, ja tyylilajien rekisteriäkin voi venyttää aika paljon vaikkapa impressioista aina moraaliin saakka – kunhan kritiikki on mielekkäästi kontekstualisoivaa. Parhaimmillaan kritiikki kykenee liittämään kohteensa erilaisiin keskusteluihin, toisinaan heuristisestikin yllättäviin yhteyksiin. 
Vaikka kritiikin informatiivinen ulottuvuus on tärkeä, ei kritiikki saa olla pelkkä tuoteseloste tai uutinen. Kritiikki ei ole kritiikki, jos se ei sisällä arvottamista.
Ammattikriitikko kohtaa väistämättä jossain vaiheessa leipääntymisen, toisinaan jopa kyynistymisen. Näin minäkin. Silloin yritän muistaa, että vaikka vain kolmannes teksteistäni olisi kritiikkejä, asenteeltani ja identiteetiltäni voin olla sataprosenttisesti kriitikko. Silloin muistan myös sen, että ollessani journalistisesti ensisijaisessa vastuussa lukijalleni teen sen parhaiten, kun mukana on intohimo ja moraalinen pelottomuus. Silloin lukijakin voi olla mukana, samastuen tai vihastuen. Silloin kritiikillä on merkitystä.

Äideistä parhain

$
0
0
Huomasin, että Fb-maailmassa puhuttiin eilen paljon äideistä. Pannaan nyt sitten jotain blogosfääriinkin. Ja tokihan myös eilen soitin landella asuvalle 80-vuotiaalle taiteilijaäidilleni. Tällainen äiti minulla on:

Jäkäläsarjasta, guassi, 2010.


Julkaistua 635: Raunioarvoa mittaamassa

$
0
0
Eilen oli taas Yle Radio 1:n Kultakuumeen kolumnini vuoro. Aamulla ei vielä ollut mitään ideaa, mutta yleensä toimin niin, että herään varhain, surffailen siellä sun täällä ja yhdistelen mahdollisia aiheita itseäni viikolla vaivanneisiin tai kiinnostaneisiin asioihin. Toisinaan en tiedä edeltävänä iltana mitään. Näin eilenkin; aamulla törmäsin sattumalta HyperallergicissaSarah Rose Sharpin (s. ?) kiinnostavaan artikkeliin detroitilaistaiteilija Scott Hockingista (s. 1975), ja miltei välittömästi heräsi kaipuu Saarenmaan raunioille.
Jutun loppu toistaa saman idean kuin Hannele Rantalan (s. 1952) näyttelystä kertovassa parin viikon takaisessa jutussani. Tämä ei johdu siitä, että olen väsynyt enkä keksi uusia ideoita vaan siitä – vaikka olenkin väsynyt – että pidän asiaa varsin tärkeänä. Miksi ihmiset eivät innostu olemaan harrastelijanykytaiteilijoita? Illalla ryhdyin jopa fantisoimaan asiasta: kuvittelin miltä tuntuisi järjestävää Saarenmaan raunioituneisiin neukkutukikohtiin harrastelijoille kahden viikon kesäkurssi, jonka opettajiksi palkkaisin Jussi Kiven (s. 1959), Kaisu Koiviston (s. 1962) ja Antti Majavan (s. 1977). Not bad?

Raunioarvoa mittaamassa

Vietin viime vuoden syksystä ison osan Saarenmaalla. Tein samaa kuin muutkin suomalaisturistit: nautin luonnosta ja rauhasta, kuuntelin kurkien huutoa vuokraamani vanhan maatalon viereisillä pelloilla, istuskelin pitkiä aikoja merenrannalla ja söin lähinnä savustettua kampelaa. Sesonki oli ohi, ja sain tehdä kaikkea lähes yksin: edes Kuressaaren torilla ei näkynyt muita turisteja. 
Kuudessa viikossa kolusin Saarenmaan jokaisen julkisen tien ja kävin sen jokaisessa kylässä. Saari vastasi melko tarkkaan siitä välitettyä mielikuvaa luonnon ja rauhan tyyssijana. Yhden poikkeuksen kuitenkin löysin. Kolutessani hiekkateitä löysin tien päästä toisinaan hylätyn neuvostoaikaisen sotilastukikohdan. Kaikki oli tietenkin enemmän tai vähemmän raunioina. Osa rakennuksista oli sortunut, osa yllättävän hyvässä kunnossa, mutta eihän niille ollut enää mitään järkevää käyttöä. Mikään löytämistäni tukikohdista ei ollut vartioitu, ovet repsottivat auki ja rakennuksiin pääsi sisään. Varovaisuutta piti tietysti noudattaa, mutta etsiydyin esimerkiksi entisiin ruokaloihin, luokkahuoneisiin ja voimistelusaleihin siinä toivossa, että löytäisin aikansa visuaalista symboliikkaa – olenhan taidekriitikko ammatiltani. Riemuni olikin suuri, kun löysin retkilläni kaksi melko hyväkuntoista seinämaalausta, jotka sain dokumentoitua. 


Raunioissa seikkailemisen tunne on aika hämmentävä. Osin tunsin itseni kuin jännittyneeksi pikkupojaksi. Olen kasvanut maaseudulla, ja autiotalo oli yksi tärkeistä lapsuuden ja nuoruuden kokemusten paikoista. Sellaisesta saattoi löytää jonkin oudon matkamuistonkin. Minulla on vieläkin jäljellä jokunen vanha ja käsin puhallettu pulituuripullo. 


Lapselliseen seikkailuun sekoittui kuitenkin vakavampi esteettinen ulottuvuus. Estetiikan opintojen myötä opin raunioiden merkityksen romantiikan aikakauden maalaustaiteelle ja kirjallisuudelle. Oudoimmillaan raunioiden estetiikka tuotti varsin hassun ilmiön: ihmiset alkoivat rakentaa esteettisistä syistä keinotekoisia raunioita, aikansa elämyspuistoja. Osa niistäkin on nykyään jo raunioina. 
Adolf Hitlerin luottoarkkitehti Albert Speer kehitti asiaa vieläkin pidemmälle: hän kehitti teorian raunioarvosta (saks. Ruinenwert). Idea oli se, että jo rakennuksia suunnitellessa otettaisiin huomioon niiden tuleva raunioituminen. Mahtirakennukset tuli suunnitella siten, että niistä jäisi jäljelle mahdollisimman näyttävä ja ilman huoltoa säilyvä raunio. Näin pystyttäisiin varmistamaan jälkipolville kansallissosialistisen Saksan loistokkuuden muisto. 
Raunioarvoteoria ei toteutunut Saarenmaalla. En hetkeäkään ajatellut, että edessäni oli ikuisuutta uhmaavia todistuskappaleita ”suuren ja mahtavan Neuvostoliiton” voimasta. Pikemminkin kallistuin saksalaisen filosofi Walter Benjaminin kannalle – hänen mukaansa ”allegoriat ovat ajatusten alueella samaa kuin rauniot asioiden alueella”. Raunioilla seikkaileminen tuottaa melankolian tunteen, jossa yksityinen ja yleinen yhdistyvät kiinnostavasti. Tunnen kuolevaisuuteni, mutta kaiken aineellisenkin murtumisen, hajoamisen ja väliaikaisuuden näkeminen sitoo minut historiaan, jonka suuret tarinat, sosiaaliset ja kulttuuriset intohimot ovat samankaltaisten lakien alaisina kuin minä itsekin. Nekin kuolevat. Tiedän, että kaikki nämä löytämäni rauniot häviävät tulevaisuudessa. Historiallisten todistuskappaleiden sijaan ne ovatkin lähinnä ongelmajätettä, jota sen paremmin valtiolla kuin kunnillakaan ei ole ollut varaa hävittää. 

Michigan Central Station hylättynä vuonna 2010.

Mahtipontiset rauniot eivät ole pelkästään totalitaaristen yhteiskuntien ongelma. Ns. vapaan maailman kapitalismikin tuottaa raunioitaan. Henry Ford perusti tehtaansa Detroitiin vuonna 1903, ja sata vuotta myöhemmin iso osa kaupungista on pelkkää rauniota: mukana on tehdasrakennuksia, kirkkoja, kauppakeskuksia, asuintaloja ja jopa aikanaan maailman suurin asemarakennus, Michigan Central Station. Se aiottiin jo purkaakin, mutta suojelijat saivat teon estettyä. 

Hockingin sarjasta Jumalten puutarhat.

Detroit on siis myös täynnä sekä raunioarvoa että ongelmajätettä. Yksi tapa yhdistää nämä kaksi aluetta on taide. Detroitilainen taiteilija Scott Hocking on jo vuosia tehnyt raunioista taidetta: hän kasaa vähän humoristisestikin rakennusmateriaalista ja muusta jätteestä – muun muassa saastuneista kumihanskoista – muinaisten intiaanien kumpuja muistuttavia rakennelmia. 
Moni harrastelijataiteilija on käynyt Saarenmaan ihanilla rannoilla maalaamassa akvarelleja. Siellä järjestetään oikein kurssejakin. Olen päättänyt tänä kesänä lähteä Saarenmaalle olemaan aivan itsekseni harrastelijanykytaiteilija. Aion ottaa kohteekseni jonkun sotilastukikohdan ja tehdä romusta installaation. Lupia en kysele, mutta tuskin minua kukaan pidättää ja mistään syyttää. Sitten voin taas miettiä raunioromantiikkaa uusin eväin.

Sikkaa mainosta

$
0
0
Eilen lähti painoon tällainen kirja. Ilmestyy aika piakkoin. Siinä on valikoituna yli 80 Kultakuumeen kolumniani vuosilta 2006–14. Kaikkineen olen tehnyt niitä nyt 151.


Kustantaja on Into, ja kirjaa saa näin ollen kaikista ns. hyvin varustetuista kirjakaupoista. Ostakaa ihmeessä, niin tämäkin prekaari tai itsensä työllistäjä elättää itseään.

Taiteen tragikomiikkaa

$
0
0
Hyperallergic raportoi siitä, miten yhdysvaltalainen Rupert Murdochin tv-jätti Fox raportoi uutta taiteen huutokauppaennätystä, Pablo Picasson (1881–1973) maalausta Les femmes d'Alger (Version "O"), josta maksettiin viikolla 160 miljoonaa euroa. Tragikoominen oli hinta, mutta tragikoomista oli myös tämä uusi moraalisuus: Fox oli raportissaan sumentanut Picasson maalauksen naisilta nännit, jotta lapset eivät vahingoittuisi. 


Pannaan nyt sitten vähän provosoiden. Tässä yksityiskohtana nuo hirveät tissit:


Mutta miksi ihmeessä tätä kammottavaa alastonta persettä ei sensuroitu?


Tässä lienee psykoanalyytikoille mietittävää.
Voihan tietenkin olla, että yksi syys sensuuriin oli se, että Picasso on vääristellyt Eugène Delacroixin (1798–1863) alkuperäistä Louvressa asuvaa algerialalaisnaismaalausta vuodelta 1832:


Siinähän ei nännejä näy. Mutta aika hienovaraiset cleavaget elikkä tissivaot:



Tämä lienee sitä feministisen teorian male gazea, sosiaaliseen sukupuoleen liittyvän vallan epäsymmetriaa. Ei tämä nimittäin ainakaan ole taidehistoriallista pohdintaa. Hyvää helatorstaita.

Julkaistua 636: Formalismin paluu?

$
0
0
Eilen ilmestyi Kiiltomadossa arvioni Jyrki Siukosen (s. 1959) kirjasta Belomor / Šklovski (Kuvataideakatemia 2014).
Kirjoitin Kiiltomatoon muutaman jutun lähdettyäni Taiteesta vuonna 2006, mutta jostain syystä se sitten jäi. Tai jäi varmaankin siksi, että kirjoitin freeksi heittäydyttäni muutenkin aivan liikaa – ennätysvuosi oli 2008, jolloin julkaisin 256 juttua, mutta sitten sainkin sydärin. Nyt jo ehti tulla vähän nostalginenkin olo, joten taidanpa ryhtyä painostamaan viime vuonna Kiiltomadon päätoimittajana aloittanutta Aleksis Salusjärveä. Kyllä kuvataiteen ja kirjallisuuden suhteita valottavaa kirjaa silloin tällöin ilmestyy. Ja olipa muuten ihanaa saada taas kirjoittaa liki 10 000 merkin tekstiä! 
Laitan tähän vielä linkit vanhoihin juttuihini: yksi pääkirjoitus ja kirja-arvostelut Carolus Enckellin (s. 1945), Maurice Merleau-Pontyn ja Carl August Ehrensvärdin (1745–6800) kirjoista. 1, 2, 3.  
Ja jos joku ei tiedä, Kiiltomato on Lukukeskuksen vuonna 2000 perustama verkkokritiikkijulkaisu, jonka arkistoista löytyy jo yli 2500 arvostelua. Aivan mainio arkisto siis. Eksyn sinne surfaillessani aika usein. 
Olen useammankin kerran miettinyt sitä, että olisiko kuvataiteellekin syytä perustaa tällainen kanava. Onhan meillä Mustekala ja pienempi, juuri vuoden täyttänyt Edit, mutta niiden kritiikkien määrä ei ole järisyttävän iso, ja kummallakin on oma vähän kapeampi agendansa. Yleiselle ja laajapohjaisemmalle kuvataidekritiikkijulkaisulle olisi selvästi tilausta. Minä en sellaista enää jaksa ryhtyä puuhailemaan, mutta tarttukaa nyt ihmeessä joku ajatukseen. Julkista rahoitustahan se toki vaatisi, mutta mistään jättisummista ei kuitenkaan ole kyse. Olisiko meillä kohta uusi kulttuurimyönteinen hallitus?
No, leikki sikseen, tässä juttuni:  

Formalismin paluu?


Jyrki Siukonen: Belomor / Šklovski. Taiteellinen tutkimus ja Neuvostoliitto. Kuvataideakatemia 2014. 174 s.

Olisiko jotenkin oireellista, että tunnettu venäläisen formalismin edustaja, kirjallisuudentutkija, kirjailija, kriitikko ja elokuvakäsikirjoittaja Viktor Šklovski (1893–1984) on suorittanut maihinnousun suomalaiseen taide-elämään 2000-luvulla? Kuvataideakatemian ensimmäinen taiteiden tohtori Jyrki Siukonen (Uplifted Spirits, Earthbound Machines, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2001) on juuri kirjoittanut kirjan Šklovskista, ja Šklovski on myös samaisen oppilaitoksen tuoreen tohtorin Silja Rantasen (Ulos sulkeista, Kuvataideakatemia 2014) väitöstyön keskeisiä teoreettisia lähteitä.
Kun olin nuori opiskelija joskus 1980-luvun alussa, pidin brechtiläistä ’vieraannuttamisen’ käsitettä tärkeänä – ja myös varsin kiehtovana. Silloin en ollut kuullutkaan venäläisistä formalisteista, jotka jo ennen Bertolt Brechtiä (1898–1956) olivat käyttäneet käsitettä tärkeänä kirjallisuudentutkimuksen työkaluna. Itse asiassa se oli keskeisiä käsitteitä, joilla kuvattiin sitä tekniikkaa, jonka avulla lukija pakotetaan lukemaan tekstiä aivan erityisellä tavalla: ’kirjallisuudellisen kielellä’. 
Näin itse Šklovski tärkeässä vuoden 1917 esseessään – sekin käännetty suomeksi vasta 2000-luvulla – ’Taiteesta – keinona’ Pekka Pesosen ja Timo Sunin toimittamassa kirjassa Venäläinen formalismi (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2001): ”Taide pyrkii antamaan kokemuksen asiasta nähtynä, ei vain todettuna; taiteen keino on asioiden vieraannuttamisen ja vaikeutetun muodon keino, joka kasvattaa havaitsemisen vaikeutta ja kestoa, sillä taiteessa vastaanottoprosessi on itsetarkoituksellinen, ja sitä on jatkettava. Taidetta on kokemus asian tekemisestä – se mitä on tehty ei ole taiteessa oleellista. [Kursivoinnit Šklovskin]
Taiteen yksi keskeisistä tehtävistä on näin ollen Šklovskin mukaan purkaa automaatiota, sitä miten tottumukset hävittävät asiat tiedostamattoman automaation piiriin. Silloinhan voi käydä kuten Šklovskin siteeraama Leo Tolstoi(1828–1910) päiväkirjoissaan vuonna 1897 totesi: ”Jos ihmisen koko monimutkainen elämä kuluu tiedostamatta, niin eihän sitä elämää tavallaan ollutkaan.” 
Taiteen keinot tietenkin muuttuvat sitä mukaa, kun kirjallisuus tai mikä hyvänsä muukin aikaa kestävä taide väistämättä kumuloituu. Kaikki tekniikat eivät enää pysy ajan tasalla tai ne voivat menettää tehojaan. Juha-Pekka Hotinen (Tekstuaalista häirintää, Like 2002) totesi vieraannuttamisesta: ”Ei ole varmaa, että vieraannuttamisella on enää virkaa metodina. Vielä epävarmempaa, suoraan sanoen epätodennäköistä on, että tunnetulla efektien joukolla enää olisi vieraannuttavaa vaikutusta katsojaan.”
Toisinaan uudesta ajasta selvitään sanoja muuttamalla, mutta eufemismit eivät välttämättä muuta sen paremmin metodeja kuin niiden tehojakaan. ’Vaikea’ vain muuttuu ’haasteelliseksi’ – tai niin kuin Šklovskin tapauksessa: Kun stalinismi tuhosi formalismin, ei käsitettä vieraannuttaminen (ostranenie) voitu enää käyttää, ja uudelle hyväksytylle brechtiläiselle vieraannuttamiselle piti kehittää uusi venäjänkielinen termi, joka oli kuitenkin vain synonyymi (otšuždenie). 

Viktor Šklovski.

Tutustuin Šklovskiin vuonna 2001. Luin haltioituneena hänen omaelämäkerrallisen Berliinissä kirjoittaman emigranttiromaaninsa Zoo, or Letters Not About Love (1923, engl. 1971). Tuolloin siteerasin häntä – ”venäläinen kirjallisuus on omistettu epäonnisen rakkaussuhteen kuvaamiselle” – kirjoittaessani johdantoa pietarilaista taidetta esittelevän näyttelyn luetteloon. Näinkin kirjoitin: ”Kun matkustan Pietariin, matkustan unelmiini. Mutta kuinka puhua siitä olematta mielen neokolonialisti, joka käyttää toisten arkista elinympäristöä omien tunteidensa näyttämönä? Vai tekisinkö kuin Viktor Šklovski epäonnisessa rakkaudessaan Elsa Triolet’a kohtaan: ’En aio kirjoittaa rakkaudesta. Aion kirjoittaa ainoastaan säästä.’ Tai ehkä sittenkin kuin Majakovski epäonnisessa rakkaudessaan Lili Brikiä (Elsan sisar, kuinkas muuten) kohtaan: 

Sanojen nauloilla,
katsokaa –
olen tässä paperilla,
ristiinnaulittuna.

Šklovskista on kehittynyt 2000-luvun aikana yksi nurkkajumalistani, mutta heiluriliike käy myös säännöllisesti Majakovskin suuntaan. 

Šklovski ja Majakovski uimarannalla.
 
Siukonen ei ole majakovskilaisen pateettinen vaikka onkin selvästi romantikko, ja niinpä hän onkin valinnut Šklovskin vieraannuttamisen metodin kirjoittaessaan Šklovskista. Hän ei kirjoita venäläisten miestaiteilijoiden naisista. Hän kirjoittaa kuin säästä, eikä edes mainitse Elsaa (1896–1970), joka sittemmin avioitui Louis Aragonin (1897–1982) kanssa. Tältä osin kirja ei siis vastaa lupauksiinsa, se ei ole julkaisijan tiedotuksen mukaisesti ”ensimmäinen laaja Šklovskin esittely suomen kielellä”. Se ei itse asiassa edes paneudu Šklovskin kirjallisuustieteelliseen teoretisointiin. Tämän ratkaisun Siukonen kuitenkin perustelee: ”Seuraan Šklovskia nimenomaan toimijana. Se tarkoittaa, että hänen kirjallisuudentutkimukseen laajalti vaikuttaneet teoreettiset ajatuksensa eivät tässä tarkastelussa nouse etualalle.” 
Šklovskilainen Siukosen ote kuitenkin on: Šklovskin oman ideaalin mukaan se pyrkii tuomaan kirjallista formalismia osaksi yhteiskunnallisia käytänteitä ja toisaalta toistamaan Šklovskin itsensä suorittaman kokeen kirjoittaa uudenlaista kirjallisuutta, fiktion sijaan ’faktografista kirjallisuutta’. Šklovski oli ollut mukana vuonna 1929 ilmestyneessä artikkelikokoelmassa Literatura fakta, jossa propagoitiin pikkuporvarillisen ’juonikirjallisuuden’ kuolemaa ja sen korvautumista ’faktuaalisella kirjallisuudella’, lähinnä siis lehtireportaasia muistuttavalla kirjallisuudella. 


Siukosen varsinaisena kohteena on toinen kirja, jossa Šklovski oli mukana: Belomorsko–Baltijski Kanal imeni Stalina (1934) – kollektiivinen ja reportaasimaisesti kuvitettu suurteos Vienanmerenkanavasta, jonka rakentamisessa kuoli joidenkin arvioiden mukaan yli 20 000 ihmistä. Hän pohtii myös sitä mahdollisuutta, että melko nopeasti tilaajiensa ja epäilemättä kirjoittajiensakin unohtama kirja olisi ollut kollektiivinen taideteos – olihan mukana myös muun muassa Maxim Gorki  (1868–1936) ja valokuvaajien joukossa venäläisen avantgardekuvataiteen suuri sankari Aleksandr Rodtšenko (1891–1956). Vertailun vuoksi mainittakoon se Siukosenkin mainitsema seikka, että esimerkiksi Rodtšenkon ja hänen vaimonsa Varvara Stepanovan (1894–1958) graafisesti suunnittelemaa ja kuvaamaa SSSR na stroike -lehden (= Neuvostoliitto rakentaa) ”laskuvarjonumeroa” (12/1935) pidetään nykyään taiteen ”mestariteoksena”. 


Tältä pohjalta uskallan olettaa, että Siukosen intentio on ollut tehdä tietyllä tavalla kohteidensa muotoa metatasolla mukaillen – hieman sarkastisilla mausteilla – taiteellista tutkimusta, ei siis tutkimusta vaan kirjallisuutta. Metatasoon viittaa myös se, miten hän hakee vauhtia Aleksandr Solženitsynin(1918–2008) Vankileirien saaristosta. Sen alanimekehän  on Taiteellisen tutkimuksen kokeilu. Siukonen kirjoittaa hänestä itsestään alkanutta taiteen tohtoreiden lyhyttä historiaa kirjallisuudeksi, joka käsittelee faktografisen kirjallisuuden tavoin taiteellista tutkimusta osana yhteiskunnallisia käytänteitä.
Hän on myös ottanut käyttöön rankan vieraannuttamiskeinon, jonka koin lukukokemuksessa hyvin voimakkaasti. Tartuin kirjaan innostuneena, koska se kertoi henkilöstä, jota olen jo pitkään ihaillut. Jouduin kuitenkin lukemaan kirjaa liki puoliväliin ennen kuin pääsin kiinni odottamaani aiheeseen. Alkupuoli on nimittäin omistettu kokonaan kanavatyömaalle ja sen historialle. Siukonen ikään kuin pakottaa lukijan tutustumaan piinallisen tarkasti siihen kontekstiin, johon hän kohdehenkilönsä sijoittaa.
Sarkasmistaan huolimatta Siukonen on kuitenkin vakava. Miksi Šklovski palasi Berliinistä Neuvostoliittoon? Mitä mahdollisuuksia hänellä oli toimia sen jälkeen, kun formalismi tuomittiin? Mitä valintoja hänellä oli tarjolla? Antautuiko hän? Šklovski itse totesi myöhemmin: ”Selviytymiseen on van kaksi tietä: joko kirjoitat itsellesi ja hankit elantosi jostain muusta ammatista tai lukittaudut taloosi ja mietiskelet olemassaolon merkitystä. Kolmatta tietä ei ole. Minä valitsin kolmannen tien.” 
Tätä tietä Siukonen kirjassaan erittelee. Se saattaa olla yksi kirjan keskeisistä teemoista, mutta en ole vieläkään ihan varma. Minulle jäi ensilukemalta koko kirjan tarkoitus hieman epäselväksi. Ennen toista lukemista olin palannut Šklovskin esseeseen, jossa hän tuo vieraannuttamisen esiin, ja ajauduin miettimään, että olikohan Siukonen omassa kirjassaan noudattanut Šklovskin vaatimusta ”vaikeutetusta muodosta”, joka siis jatkaa vastaanottoprosessini kestoa. Luin kirjan vielä kolmannen kerran ennen kuin ryhdyin kirjoittamaan tätä. Sen ainakin uskallan sanoa, että en ole elämässäni lukenut mitään kirjaa kolmeen kertaan muutaman kuukauden sisällä. Nyt kaivan vielä hyllystäni esiin Šklovskin romaanin Zoo.
Näin todetessani tajuan, että Siukonen on kuitenkin pettänyt Šklovskin metodin ainakin yhdessä suhteessa: hän ei kerro mitään itsestään eikä intentiostaan, mutta pelkästä säästä puhumiseen on kai suojasäänkin aikana aina syynsä. 


Romantikko se olen minäkin. Yllä jo vuosia tietokoneeni näyttökuvana minut joka aamu uudelleen hurmaava Varvara Stepanova (1894–1958). Kaipaan Pietariin, mutta sen sijaan ryhdyn kirjoittamaan Lahden taideinstituutin lopputyönäyttelyn julkaisun tekstiä. Hyvää sunnuntaita.

Kaksi päivää Lahdessa

$
0
0
Eilen väsäsin tekstiä Lahden taideinstituutin lopputyönäyttelyn julkaisua varten. Porukka tulee Helsinkiin Kaaapelitehtaalle näyttelyllään ÄRT (13.6.–2.7.)
Vietin viime kuussa kaksi päivää (27.–28.4.) 13 opiskelijan työhuoneella. Jälleen oli pakko todeta, että nämä hetket ovat aina olleet työssäni niitä hienoimpia. On innostavaa nähdä nuoria työnsä ääressä. Tässä heitä:












Reetta Riikonen.


Lisäksi tapasin Barbora Kachlíkován, joka on tehnyt kiinnostavia maalauksia Reino Hietasen (1932–2014) tyhjille pohjille ja ja jatkanut Hietasen keskeneräisiä maalauksia. Hietasen kankaat nimittäin lahjoitettiin instituutille.


***

Tätä en kirjoittanut itse vaan löysin sattumalta seinästä:

Viewing all 496 articles
Browse latest View live